От 29-ти юни до 2 юли в Плевен ще се

...
От 29-ти юни до 2 юли в Плевен ще се
Коментари Харесай

Предстои третото издание на Международния фестивал Акордеомания - 2023

От 29-ти юни до 2 юли в Плевен ще се организира третото издание на Международния фестивал „ Акордеомания “ – 2023‘, проведен за следващ път от НУИ „ Панайот Пипков “ в тясно съдействие със Сдружение „ Акордеомания АРТ “.

В рамките на фестивала ще се организира и „ Акордеонна академия “, също проведена от Сдружение „ Акордеомания АРТ “.

В пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен, основателите на сдружението и преподаватели по акордеон Румен Тодоров, който е дирекктор на НУИ „ Панайот Пипков “ - Плевен и Ценка Тодорова показаха детайлности към идното музикално събитие.

Румен Тодоров акцентира, че задачата на фестивала е популяризирането на акордеонното изкуство, сверяване на часовника със международните трендове в изпълнителското майсторство, както и педагогическите практики.

„ Идеята е фестивалът да спомага за развиването на акордеона в България “, заключи Румен Тодоров.

Той напомни, че акордеонът е бил относително чужд в България почти до 40-те години на 20-ти век. След това той е изучаван в музикалните школи в страната, след което последователно навлиза и в междинните музикални учебни заведения и във висшите образователни заведения. Академичното образование по акордеон в Българска държавна консерватория – по-късно Национална музикална академия стартира едвам през 90-те години на предишния век.

Румен Тодоров означи, че спешните години по време на Прехода се отразяват зле на образованието по акордеон, поради обстоятелството, че той е безценен инструмент и за образованието на едно дете от първи до 12-ти клас да вземем за пример е нужно да бъдат закупени във времето три разнообразни по величина инструмента.

„ Плевенското НУИ „ Панайот Пипков “ е единственото в страната, което е напълно оборудвано с нови, модерни принадлежности – както за начално, по този начин и за високо професионално образование. По този метод нашите възпитаници имат опция да се образоват при идентични условия, при каквито се образоват техните връстници в другите европейски страни “, сподели Румен Тодоров.

Майсторски класовена педагози и реализатори с интернационална популярност –Раду Ратои(Молдова) иРаймондас Свяцкевичюс(Литва).

По време на фестивала " Акордеомания " - 2023 майсторски класове ще изнесат гостуващипедагози и реализатори с интернационална популярност катоРаду Ратои(Молдова) иРаймондас Свяцкевичюс(Литва).

Заедно с тях в Aкордеонната академия в границите на фестивалаще участватпризнати реализатори и експерти като Владимир Мандич(Сърбия) иВиктор Мелник(България) - прочут с майсторството си в Европа -лектор по тематики за развиване, устройство, ремонт и поддръжка на акордеона.

Концертв рамките на фестивалаще изнесе Раду Ратои, чийто репертоар включва разнообразни стилове -от класицизъм, модернизъм иджаз, до национална музика от разнообразни страни;

Програмата на фестивала включва и церемония концертна спечелилите от Национален и Международен конкурс „ Акордеомания “.

В рамките на фестивала " Акордеомания " - 2023 ще се проведат Международен акордеонен конкурсв 12 категории, разпределени в 4 посоки: класика, камерна, виртуозна и занимателна музика, и Национален акордеонен конкурс в две възрастови групи за самостоятелни реализатори - класика и фолклор, включени в Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности гении 2023.

Международно журиот Литва, Молдова, Сърбия, Черна гора, България, Германия, Босна и Херцеговина ще прави оценка участниците в състезанията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР