От 2012-а година досега тече процес на намаляване на лишените

...
От 2012-а година досега тече процес на намаляване на лишените
Коментари Харесай

Николай Проданов: Необходимите средства за служителите на затворите и арестите са съизмерими с отпуснатите на БАН

От 2012-а година до момента тече развой на понижаване на лишените от независимост. 2012-а година са били някъде към 12 хиляди, към  момента са кръгло 7 хиляди. Това заяви в предаването " Преди всички "  заместник-министърът на правораздаването Николай Проданов , който коментира протестите на надзирателите в пандизите и арестите, подсилен от чиновниците на правосъдната охрана след обновените протестни дейности за чиновниците.

Проданов напомни, че от средата на предходната година правосъдното ведомство е в натоварен разговор с двете синдикални организации, чиито претенции са ясни, а извършените работни срещи са многочислени. Заплатите на чиновниците от двете основни дирекции бяха увеличени с по 5%, уточни Проданов. Средната заплата в двете основни дирекции е малко над 1 000 лв., само че младите чиновници, които преди малко стартират работа, са с ниски заплати, започващи от 600 лв. нагоре, посочи той:

Незаетите щатни бройки са директно разследване от текучеството в системата и от събитието, че по закона за Министерство на вътрешните работи, по който ние работим, има планувана доста дълга и относително тежка процедура за назначение на новопостъпилите. Когато един чиновник излезе от системата, ние не можем незабавно мигновено, автоматизирано да заемем неговото място. Обявява се конкурс, минава половин година, само че до тогава мястото стои свободно.

Парите не са чак толкоз доста и да вземем за пример са съизмерими с спомагателната сума, която беше дадена на Българска академия на науките, уточни Проданов в отговор на въпрос какъв брой средства за нужни, с цел да бъде снета протестната подготвеност.

Проблемът идва оттова, че в границите на необятното разбиране система за национална сигурност и публичен ред, би трябвало на другите служби да се гледа с идентична грижа, разяснява заместник-министърът и добави:

Като че ли се върви към една хомогенизация на системата за сигурност и публичен ред. 

През последните години е направено ужасно доста за възстановяване на изискванията в местата за отнемане от независимост, и това не се отнася единствено до изискванията за пандизчиите, сподели още Николай Проданов. В отговор на въпрос за публичното съмнение към чиновниците от местата за отнемане от независимост той означи:

Отношението на нашето общество към цялата затворническа система е много характерно, в действителност отрицателно е отношението най-много към хората, които изтърпяват там своите санкции, само че сякаш този негативизъм по някакъв метод се трансферира и към личния състав в пандизите, а и тези непрекъснати приказки за корупционни практики в затворническата администрация - това също евентуално нагнетява ситуацията.Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР