От 2010 до 2021 година те са прибрали от Фонд

...
От 2010 до 2021 година те са прибрали от Фонд
Коментари Харесай

ДПС сезира прокуратурата за 13 енергийни дружества, свързани с Иво Прокопиев

От 2010 до 2021 година те са прибрали от „ Фонд сигурност на електроенергийната система “ малко над половин милиард лв., показват от Движението
От Движение за права и свободи ще сезират прокуратурата за съгласуваност на 13 сдружения с предприемача Иво Прокопиев, посредством които съгласно тях е печелил от продажба на електрическа енергия.

Движение за права и свободи желаят да получат отговори от държавното обвиняване по две тематики: дали има данъчно облагане и укриване на облаги.

„ От обществените регистри установихме, че има 13 сдружения, които имат съгласуваност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също по този начин е видно отново от обществените регистри, най-много от годишните финансови доклади и всичко друго, което Агенцията за стабилно и енергийно контролиране разгласява, че „ по време на тиранията на Движение за права и свободи в институциите и в регулаторите “, по негови думи (Иво Прокопиев - б.р.), от 2010 година насам тези 13 сдружения взимат средногодишно по 50 милиона лв. награди “, сподели депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

„ Тоест от 2010 до 2021 година, когато размерът им беше неизменен, тези 13 сдружения, свързани с Прокопиев, са прибрали от „ Фонд сигурност на електроенергийната система “ малко над половин милиард лв. “, уточни още той.

Колко още пари правили сдруженията за произвеждане и продажба на ток - от Движение за права и свободи могли единствено да гадаят.

Йордан Цонев уточни, че от разбора на обществените данни са забелязали, че има много покупко-продажби, които производители на ток - фотоволтаици подписват с търговци на ток, които след това продават тока на борсата. „ Поради сложността на схемата, не може да се откри с огромна акуратност има ли съгласуваност сред избрани сдружения, които са производители и сдруженията, които продават, търговци на ток. Ние ще сезираме прокуратурата по тази тематика с тези сдружения и със подозренията ни по отношение на съгласуваност на други сдружения с офшорни компании “, означи депутатът.

Едната е, че най- евентуално става дума за отбягване на данъчно облагане при покупко-продажбите сред свързани лица, когато тази съгласуваност е укрита.

„ Втората тематика е укриване на облаги, тъй като във финансовите доклади на огромна част от сдруженията има сензитивна разлика сред заявена облага и доходи, и това не може да го откри различен, с изключение на способените органи “, посочи Цонев.

Преди дни пък предприемачът Иво Прокопиев съобщи, че завежда каузи за клюка против четирима депутати от Движение за права и свободи - Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Според Прокопиев е срамно народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да употребяват парламентарната естрада и достъпа до националните медии за разпространението на „ клюки и явни неистини “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР