От 2 г. контролът върху язовирите и язовирните стени е

...
От 2 г. контролът върху язовирите и язовирните стени е
Коментари Харесай

Министър Караниколов посочи колко са опасните язовири у нас

От 2 година контролът върху язовирите и язовирните стени е трансфериран на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Тя ги ревизира и издава наставления. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Допреди 2 година не се знаеше броят на язовирите в България, в този момент се знае, допреди 2 година не се знаеше кои язовири са рискови, през днешния ден се знае. Искам да кажа, че в последните две години беше свършена много работа, съобщи Караниколов. Към момента сме открили 131 язовири, които могат да се квалифицират като рискови – те не са от огромните и стратегически водоеми. Най-големият от тях е " Нови Искър ", посочи министърът.

Той заяви още, че ще бъде осъществена категоризация на язовирите у нас – по величина и по заплаха. След влизане в действие на нов закон е очакван тримесечен период, в който общините ще заявят дали ще ръководят даден язовир. Това не значи автоматизирано прекачване. За интервала на прекачване ще мине много време, за нас е значимо в тримесечния период да има заявление, уточни Караниколов. Той посочи, че ще бъде изработен разбор дали да бъдат отстранени дадени язовири и да бъдат построени нови. Попитан каква роля би трябвало да има страната в договорката за ЧЕЗ, министърът на стопанската система съобщи, че страната и в този момент има роля в активността на електроразпределителните сдружения – посредством КЕВР.

По думите му темповете на стопански напредък са високи. Има над 30% напредък на директните задгранични вложения спрямо 2016 година Инвеститорите се връщат, сподели още Емил Караниколов. По думите му сега пред стопанската система ни има два съществени момента – дигиталзиацията и работната мощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР