От 18:00 часа на 11 май 2022 година (сряда) в

...
От 18:00 часа на 11 май 2022 година (сряда) в
Коментари Харесай

Изложба 125 г. Тракийско движение у нас

От 18:00 часа на 11 май 2022 година (сряда) в Музеен център за модерна история на ул. „ Ангел Букорещлиев ” 14 ще бъде открита изложбата „ 125 години проведено тракийско придвижване в България ”, готова от Съюза на тракийските сдружения в България и Тракийския теоретичен институт.

С снимки и документи, огромна част от които показани за първи път пред аудитория, изложбата споделя 125-годишната история на проведеното тракийско придвижване от основаването на сдружение „ Странджа “ през 1896 година до през днешния ден.

В последователен ред изложбата наблюдава главните процеси и събития в легалната и въоръжена битка на тракийските българи за национално избавление и обединяване, за отбрана на техните човешки, обществени и имуществени права, за запазване и разпространение на културно-историческото завещание и обичаи. Архивните фотоси възкресяват облиците на най-видните фигури в тракийското придвижване.

Изложбата ще бъде показана от проф. дин Светлозар Елдъров от Института по балканистика с център по тракология при Българската академия на науките и открита от господин Красимир Премянов – ръководител на Съюза на тракийските сдружения в България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР