От 16 май (понеделник) до 15 юни 2022 г. гроздопроизводителите

...
От 16 май (понеделник) до 15 юни 2022 г. гроздопроизводителите
Коментари Харесай

От 16 май гроздопроизводителите кандидатстват за застраховане на винени лозя

От 16 май (понеделник) до 15 юни 2022 година гроздопроизводителите могат да подават заявки за даване на финансова помощ по размер „ Застраховане на реколтата " от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (НППЛВС) 2019 - 2023 година

По мярката, която се ползва за трета година, се подкрепя застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни опасности за естествени бедствия и неподходящи климатични условия, които са унищожили над 30% от междинния рандеман в стопанството. Загубите се пресмятат на база на предходния тригодишен интервал или междинното количество за три години предвид на предходния петгодишен интервал, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност. Към застрахователните опасности, които се подкрепят, са включени неподходящи климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша), загуби, породени от животни, заболявания по растенията, нашествия от вредители, както и загуби, породени от пандемии при хората.

За подкрепяне могат да аплайват гроздопроизводители - физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Преди подаването на документи в Държавна фирма „ Земеделие " лозарите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

Финансовата помощ, която претендентите могат да получат, е до 80% от цената на застрахователните награди. Допустимият оптимален размер на застрахователното обезщетение за единица повърхност, върху която се пресмята застрахователната награда, позволена за подкрепяне, се дефинира за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието. За финансова 2022 година оптималният размер на застрахователното обезщетение е в размер на 3 640 лева

Припомняме, че образците на документите за кандидатстване по мярката са оповестени на. Заявленията се подават персонално или посредством упълномощено лице в Централно ръководство на Държавна фирма „ Земеделие ", ул. Гусла 3, отдел „ Вино, промоционални стратегии и лицензии ", след авансово записан час на един от следните телефони: 02/81-87-504 (последните три числа са на вътрешни телефони - /505/512/513/514/532/604/624).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР