От 15 май се създава Център за спешна медицинска помощ

...
От 15 май се създава Център за спешна медицинска помощ
Коментари Харесай

Център за спешна медицинска помощ по въздуха започва работа от 15 май

От 15 май се основава Център за незабавна здравна помощ по въздуха и ще бъдат назначени близо 60-те индивида личен състав към него. Това разгласи на брифинг след съвещанието на Министерския съвет министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

„ Той ще включва пет оперативни бази на HEMS – в София – на летище София, в Пловдив – на летище Пловдив, във Варна – УМБАЛ „ Св. Марина “, в Долна Митрополия – Висше военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ и в Ямбол – МБАЛ „ Св. Панталеймон “, посочи министърът.

Той напомни, че предходната седмица е бил във компанията, спечелила публичните поръчки за хеликоптерите „ Леонардо “, с цел да наблюдава персонално осъществяването на контракта. „ Използвах случая да посетя и техния народен център. Ще заимстваме много неща от тях, защото центърът работи повече от 15 години. Посетих обучителния център и хангарите, пространствата за дежурните медици и водачи “, описа той.

Тази седмица завършват прегледите на записалите се за образование 106 медици и ще стане ясно какъв брой от тях ще бъдат позволени до образование. Също по този начин тази седмица ще бъдат оповестени и публичните поръчки за създаване на хеликоптерни площадки в лечебните заведения. „ Силно се надяваме, че до 10 юни те ще бъдат подготвени, с цел да може да проработи центъра с два хеликоптера и задгранични екипи “, сподели още министърът.

От известието на държавната пресслужба пък излиза наяве, че при нужда центърът ще бъде зает и с превозването на медицински експерти или екипи при зародила донорска обстановка, с превозването на органи, предопределени за трансплантация, на кръв и кръвни съставки. Сред предметите на активност на новата конструкция е и обезпечаването на медицински експерт или екип при нужда от превеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго.

Дейността на центъра ще се реализира от стационарни диспечерски екипи в координационна централа и мобилни незабавни екипи, в това число реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински, осведомят още от Министерски съвет.

От там оповестяват също по този начин, че се разкриват два нови филиала за незабавна здравна помощ - в гр. Сърница към ЦСМП – Пазарджик и в гр. Приморско към ЦСМП – Бургас, посредством които ще се отговори на потребностите от обезпечаване на незабавната здравна помощ в тези два региона.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР