От 14 до 17 юни 2023 г. Санкт Петербург беше

...
От 14 до 17 юни 2023 г. Санкт Петербург беше
Коментари Харесай

За международния икономически форум в Санкт Петербург - едно от най-значимите бизнес събития в света

От 14 до 17 юни 2023 година Санкт Петербург беше хазаин на 26-ия Международен стопански конгрес SPIEF-2023 – едно от най-големите и значими бизнес събития в света. SPIEF се организира от 1997 година, а от 2006 година се организира под патронажа и с директното присъединяване на гражданин на Руската федерация.

През последните години форумът се трансформира във водеща международна платформа за връзка сред представители на бизнес общността и разискване на основни стопански проблеми, пред които са изправени Русия, разрастващите се пазари и света като цяло.

На SPIEF се срещат държавни водачи, министри на финансите, ръководители на съветски и задгранични компании, финансисти и учени, с цел да обсъдят икономическите проблеми, пред които е изправена Русия, пазарите на разрастващите се страни и света като цяло. Общо SPIEF 2023 беше посетен от над 17 000 души от 130 страни и територии.

Сред задграничните посетители са президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, президентът на Алжир Абделмаджид Тебун, президентите на Армения Ваагн Хачатрян и на Южна Осетия Алан Гаглоев, министър председателят на Куба Мануел Мареро Круз, министър-председателят на Киргизстан Садир Джапаров, министър на външните работи Петер Сиярто от Унгария, министърът на петрола на Венецуела Педро Телечеа, министърът на стопанската система на ОАЕ Абдула бин Тук Ал Мари,Министърът на вложенията и външноикономическите връзки на Мианмар Кан Зо, китайският дипломат в Москва Джан Ханхуей и ръководителят на Съюза на китайските бизнесмени в Русия Джоу Ликун.

Президентът на Руската федерация В.В. Путин изпрати приветствена депеша до участниците, уредниците и гостите на SPIEF 2023, в която означи актуалността на дневния ред на форума и прикани участниците в него да се съсредоточат върху постигането на софтуерен и финансов суверенитет, понижаване на неравенството и бедността.

Сред целите на PФ, президентът на Русия назова стимулирането на пазара на труда: „... Тук е належащо тясно, партньорско взаимоотношение сред страната и бизнес средите за въвеждане на технологии за „ щадящо произвеждане “, рационализация на предприятията.

И несъмнено, ще е належащо да се уточни системата за образование и преквалификация на личния състав, да се усъвършенства работата на националната работа по заетостта... Сигурен съм, че форумът ще продължи да способства за решаването на световните стопански проблеми, да служи като образец за градивен потребен разговор. “

За 25 години форумът в Санкт Петербург закупи статута на водеща международна платформа за разискване на основни проблеми на световната стопанска система и шерване на най-хубави международни практики за обезпечаване на стабилно развиване. Платформата на форума обичайно служи за подсилване на съществуващите стопански и социокултурни връзки за решение на проблемите от световния стопански дневен ред, като се вземат поради целите на всеки от участниците в него.

Отношенията с идентична значимост, учредени на взаимопомощ и ценене на суверенните ползи на другите, способстват за взаимното консолидиране на най-хубавите практики и технологии в построяването на самостоятелни стопански системи. Всяка година една от другарските страни на Русия получава почетния статут на страна - посетител. През 2023 година такава страна станаха Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Тази година SPIEF-2023 се организира в границите на председателството на Русия в органите на ЕАИС, мотото му беше „ Суверенното развиване е основата на справедливия свят. Нека обединим напъните си в името на бъдещите генерации ”.

Участниците в SPIEF 2023 дефинират суверенитета на страните като основа за построяването на обективен свят. Друга значима тематика беше хоризонтът на развиване до 2040 година и мястото на Русия на картата на света. По традиция президентът на Руската федерация В.В. Путин приказва на 16 юни на пленарната сесия на форума.

В обръщението си към участниците той даде подробна оценка на икономическата обстановка в Русия през миналата година и очерта курс за бъдещето, като се концентрира върху развиването на стопанската система на предлагането.Той по-специално означи, че „... от 1 януари 2023 година минималната заплата е увеличена с 6,3 % до 16 242 рубли на месец. От 1 януари 2024 година ще правим още една индексация – незабавно с 18,5 %. Общото нарастване на минималната заплата ще се отрази позитивно на приходите на съвсем пет милиона души.

А до 2030 година минималната работна заплата би трябвало най-малко да се удвои в номинално изражение, което ще се трансформира в спомагателен тласък за растежа на заплатите в страната като цяло... Икономическата тактика, определена от управляващите и бизнеса под глобите, се оказа вярна и даде положителни резултати. Безработицата е 3,3%. Тя в никакъв случай не е била толкоз ниска. 1,7 милиона души са напуснали прага на бедността предходната година, а равнището на беднотия е 9,8%.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Русия се чака да бъде към 1,5-2% тази година. Приходите от петрол и газ през януари-май са нарастнали с 9,1%. През май процентът беше плюс 28,5%. В същото време бюджетните доходи, които не са свързани с петролния и газовия бранш, също набират скорост. Русия последователно стартира да слиза от петролната и газовата игла… ”

Президентът на Русия приключи изявлението си на пленарната сесия на форума с думите: „...Днес Русия има богата и доста амбициозна икономическа стратегия. Трудностите и проблемите, с които се сблъскваме, са тласък за всички нас, тласък да усилваме темпото и качеството на трансформациите, да реализираме повече в подобряването на качеството на живот, благосъстоянието и благополучието на нашите жители.

Разбира се, ще укрепваме суверенитета си във всички области. Ние сме отворени в тази работа за равноправно партньорство с всички страни – с всички тези, които, сходно на Русия, ценят своите национални ползи и са подготвени сами да дефинират бъдещето си... “

Основната бизнес стратегия на SPIEF 2023 беше разграничена на пет тематични блока: „ Световната стопанска система в епохата на световен поврат “, „ Руската стопанска система: от акомодация към напредък “, „ Изграждане на софтуерен суверенитет “, „ Народосъхранението и качеството на живот като главен приоритет “, „ Пазарът на труда: отговор на новите провокации “.

Те бяха отдадени на протичащите в света световни процеси, водещи до образуването на кардинално нов многополюсен стопански модел, който дава опция за пълноправен и градивен разговор с всички заинтригувани страни, стремящи се към стабилно развиване.

Всяка сесия, в сходство с трека на форвата, в последна сметка беше ориентирана към отговор на въпроса какво място ще заеме Русия в този нов свят. Страната ни към този момент сподели, че е подготвена да пази своите ползи и сигурност. Сега би трябвало да възстановим стопанската система. Не е елементарен развой, само че по този начин се образуват центровете на власт.

Също по този начин в коридорите на форума се организираха шест двустранни бизнес разговора с задгранични сътрудници: „ Русия- Индия ", " Русия - Китай ", " ЕАИС - АСЕАН ", " Русия - Латинска Америка ", " Русия - ОАЕ ", " Русия - Киргизстан ". В допълнение към главната бизнес стратегия, SPIEF обичайно беше хазаин на районния съвещателен конгрес B20 (B20), Младежкия стопански конгрес, Форума за МСП, Форума за сигурност на медикаментите, Творческия бизнес конгрес, програмата SPIEF Junior. Интерес провокираха и бизнес закуските на Сбербанк и фармацевтични компании.

В деня на откриването на форума, 14 юни, беше въведен нов формат на разговор сред съветския и задграничния бизнес - Ден на интернационалното съдействие на МСП. Акцентът беше подложен върху опцията за присъединяване на фирмите и уникалността на програмата, която включва осъществяване на двустранни бизнес и неофициални събития, презентации на капиталовия, софтуерния и промишлен капацитет на партньорските страни. Общо в границите на форума се организираха над 150 сесии, бизнес срещи и полемики, в които взеха присъединяване над хиляда лектори и модератори.

Характеристика на събитието е неговата практическа устременост. В рамките на SPIEF-2023 бяха подписани няколкостотин капиталови съглашения и контракти на обща стойност над 6 трилиона рубли. рубли, което е най-голямата цифра в цялата история на форума.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР