От 12,00 часа днес България възобновява полетите от Обединеното кралство

...
От 12,00 часа днес България възобновява полетите от Обединеното кралство
Коментари Харесай

Възобновяват полетите от Великобритания, но с бърз тест и карантина за пристигащите

От 12,00 часа през днешния ден България възобновява полетите от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекъснати поради новия вариант на COVID-19. Пристигащите пасажери от Англия обаче ще бъдат изследвани с антигенни проби и сложени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква негативен писиар тест 72 часа преди идването на пътуващите у нас.

Това беше решено на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и министърът на превоза Росен Желязков, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът разпореди на виновните министри да издадат нужните заповеди, с цел да могат още през днешния ден всички български жители да се върнат в родината си.

" В случая цената е без значение, когато се има поради напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, в това число разполагаем е и държавният Еърбъс, той е в подготвеност при нужда да лети, както бе и по време на първата вълна на ковид ", безапелационен бе Борисов.

Здравният министър осведоми, че обезпечаването на сигурността на всички български жители поради новия вариант във Англия е съобразено с рекомендациите на Европейски Съюз от през вчерашния ден. В този подтекст се вкарва осъществяването на антигенен тест при идването от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста, посочи Ангелов.

" А след Нова година вкарваме условието за представянето на писиар тест, каквито са и рекомендациите на Европейски Съюз. Писиар пробата ще би трябвало да е осъществен 72 часа преди идването на територията на България ", съобщи министърът.

За задачата се основава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна .

" От 12 ч през днешния ден на обяд ще бъде публикуван нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на Република България - София, Пловдив, Варна и Бургас ", рапортува пък Росен Желязков.

Той моли да не се подхващат несъществени пътувания , каквито са напътствията на Европейска комисия. Министър Желязков добави, че след преходния интервал, от 00,00 ч на 1 януари 2021 година ще бъдат прегледани ограниченията към идващите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

Вицепремиерът Захариева добави, че посолството ни във Англия оказва цялостно подпомагане на сънародниците ни, а в ситуационния център в Министерство на външните работи се следи цялата оперативна конюнктура. Външният министър означи, че прибирането на българските жители е извънредно затруднено поради лимитираните полети на близо 20 европейски страни. Захариева акцентира, че откакто 48 часа границата сред Франция и Обединеното кралство беше затворена, към този момент е отворена, само че за прекосяването й се изисква показване на ПСР или антигенен тест.

Вицепремиерът уточни също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български жители, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с локалните управляващи в опит за облекчение на обстановката. Захариева добави още, че голям брой българи изпитват усложнения във Англия сега.

" Има много българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекъснати трудови контракти , също по този начин студенти, които заради усложнената обстановка там, са помолени да изоставен общежитията си и които са в сложна обстановка и няма къде да живеят там. Получаваме стотици позвънявания на незабавния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в Министерство на външните работи ", означи тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР