От 1 юни 2024 г. започва преходният период, в който

...
От 1 юни 2024 г. започва преходният период, в който
Коментари Харесай

3 м. до свободния пазар на ток: Какво трябва да знаят и да направят потребителите

От 1 юни 2024 година стартира преходният интервал, в който хората би трябвало да се ориентират и да намерят най-хубавата оферта за тях
Темата за излизането на битовите клиенти на свободния пазар на електрическа енергия още веднъж е на дневен ред. От 1 юни 2024 година стартира преходният интервал и към този момент не КЕВР, а Министерският съвет ще дефинира каква цена ще плащаме. От потребителите по време на преходния интервал не се изисква нищо, с изключение на да ревизират с кой снабдител на ток ги устройва да сключат контракт.

Този контракт би трябвало да е подписан до 1 януари 2026 година, когато всички консуматори излизаме на свободния пазар. Очаква се до тогава, с изключение на трите електроразпределителни сдружения, да има тяхна конкуренция. Тогава контролирана цена няма да има и всеки ще заплаща колкото се е договорил с доставчика.

" Абсолютно нищо няма да се промени за битовите консуматори. Но това е и казусът, тъй като в този временен интервал потребителите би трябвало да се ориентират и да намерят най-хубавата оферта за тях ", съобщи енергийният специалист Костанца Рангелова, представен от .

След 1 януари 2026 година потребителите излизат на свободния пазар. Тогава, както с телекомуникационните оператори, всяко домакинство ще би трябвало да прегледа цените, които оферират електродружествата и да избере тази оферта, която дава отговор на тяхното ползване.

" Именно тук ще бъде ролята на КЕВР - да бъде агрегатор на такива предложения. Много играчи на пазара ще могат да предложат някаква оферта - както мобилните оператори оферират разнообразни мобилни проекти ", изясни Рангелова.

От офиса на омбудсмана обаче виждат един главен проблем. Според специалистите на институцията до този миг никой не е обяснил на жителите по какъв начин тъкмо ще преминат на свободния пазар на ток.

" Битовите крайни клиенти не са осведомени нито с изгодите, нито с рисковете от либерализацията . Енергийни специалисти плануват скок в цената на тока, това може да утежни домакинските бюджети ", сподели шефът на Дирекция " Права на потребителите " към Омбудсмана Нина Бояджиева.

Заради всички неясноти към либерализацията водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова внесе в Народното събрание предложение излизането на битовите клиенти на свободния пазар да се отсрочи. " Всички прогнози, които вършат специалистите, демонстрират, че излизането на фамилиите на свободния пазар ще докара до покачване на цената тока с до 20% ", съобщи Нинова.

В ефира на " Здравей България " специалисти сблъскаха отзиви дали растеж се чака още от тази година. " Може да има покачване на цената с 10-20% според от пазара, тъй като никой не знае по какъв метод Министерският съвет ще дефинира цената за бита ", акцентира Атанас Кацарчев от КТ " Подкрепа ".

" При състояние, че страната ще дефинира контролирана цена, няма по какъв начин да приказваме за либерализация. А тя ще дефинира каквато си желае цена - ниска, с цел да няма обществено напрежение ", отвърна енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР