От 1 юли Финландия пое от Румъния шестмесечното ротационно председателство

...
От 1 юли Финландия пое от Румъния шестмесечното ротационно председателство
Коментари Харесай

Дискусия в София ще очертае приоритетите на Финландското председателство

От 1 юли Финландия пое от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет. Мотото, под което ще протече то, е "Устойчива Европа - стабилно бъдеще ", а централната тематика е насърчаването на световното водачество на Европейски Съюз в дейностите, отдадени на климата.

По този мотив обществена полемика във връзка началото на Финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще се организира през днешния ден в 11 часа в "София Хотел Балкан ". Организатори са ПанЕвропа България, Посолството на Финландия в България, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация "Конрад Аденауер " и Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

През идващите шест месеца Финландия ще ръководи срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от Европейски Съюз във Финландия. Освен това в този интервал ще се състоят към 90 срещи на разнообразни работни групи и специалисти.
В тирада пред националния парламент предходната седмица финландският министър председател Анти Рине съобщи, че приоритет на председателството ще е постигането на прогрес в битката с климатичните промени и приемането на ограничения за запазване на околната среда.

Репу̀блика Финла̀ндия е страна, ситуирана в Североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия. През 1995 година Финландия стана член на Европейския съюз.

Финландия има мощна пазарна икономикаот промишлено-аграрен вид. Въпреки дребното си население от към 6 милиона души, страната има Брутният вътрешен продукт на глава от популацията над 34 900 щ.д., по-висок от междинния за Евросъюза. В стопанската система господства секторът на услугите, следван от индустрията и селското стопанство. Финландия е огромен производител на електроника, машини, коли, дървен материал и химикали в международен мащаб макар отсъствието на огромни ресурси от потребни изкопаеми. Финландия е на второ място в Европейски Съюз по инвестиции във високи технологии и услуги, а външната търговия генерира 1/3 от общия ѝ Брутният вътрешен продукт.

Председателство на Съвета на Европейски Съюз , или малко европредседателство , е краткотрайното вдишване от страна член на Европейския съюз на отговорността за общите решения на Съвета на Европейския съюз във всички аспекти от неговата работа. То се реализира от държавното управление на съответната страна за интервал от 6 месеца по авансово признат лист на ротационен принцип. От 2007 година се вкарва процедура на обединяването на три следващи ръководи в трио или тройка, одобрено след това в Договора от Лисабон. Тройката дефинира дълготрайни цели и изготвя общ проект, в който се набелязват тематиките и главните въпроси, които ще бъдат прегледани от Съвета в границите на 18-месечен интервал. Въз основа на тази стратегия всяка от трите страни изготвя лична по-подробна шестмесечна стратегия. Във всяка тройка има "стари " и "нови " страни членки.

За всяко съвещание на някоя от обединенията на Съвета постът "председател на Съвета на Европейски Съюз " се поема от отрасловия министър на страната-председател. Срещите на върха (т.е. съвещанията на Европейския съвет) се ръководят от главата на държавното управление на страната-председател.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР