От 1 септември потребителите в област Видин ще плащат по-високи

...
От 1 септември потребителите в област Видин ще плащат по-високи
Коментари Харесай

С 34% по-скъпа вода ще плащат във Видин от този месец

От 1 септември потребителите в област Видин ще заплащат по-високи сметки за вода. От тази дата локалното сдружение “Водоснабдяване и Канализация-Видин “ (ВиК) покачва цената на водата с 34 %. Решението и известието за новите по-високи цени е оповестено на формалната интернет страница на сдружението. Повишението включва както цената на питейната вода, по този начин и услугите по отвеждането на отпадъчни води и за пречистването й.
Така, в случай че до момента за 1 кубик вода видинчани са плащали 1,870 лева, в идващите фактури същото количество ще бъде таксувано с близо един лев повече - 2,726 лева Поскъпва и услугата " отклоняване на отпадъчни води ", която от досегашните 0,338 лева за един кубик към този момент ще бъде 0,487 лева за кубик. Като се прибави и цената за филтриране на отпадъчни води, комплексната цена на ВиК услугите се усилва с 34 % - от 2,738 лв. за куб. метър с Данък добавена стойност на 3,683 лв. за куб. метър с Данък добавена стойност. 
Поскъпването става факт след взето на 31 август решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). С него членовете на регулатора утвърждават бизнес проекта на " Водоснабдяване и Канализация-Видин " ЕООД и утвърждават, считано от 1.09.2022 година посочените по-високи цени на ВиК услугите. От КЕВР утвърждават също по този начин цени за ВиК услугите за интервала 2023-2026 година, които всяка последваща година ще се повишават. 
Решението на КЕВР (публикувано на тяхната публична интернет страница) е взето макар изразените на извършеното публично разискване негативни мнения, в които се акцентира, че предлаганите нови цени са прекомерно близки до границата на обществената търпимост, както и че бизнес-планът на ВиК - Видин не е координиран от Асоциацията по ВиК, каквото е условието по закон.
По проблема с предложенията за одобрение на бизнес проект и одобряване на цени на " Водоснабдяване и Канализация - Видин " ЕООД и новите по-високи цени на ВиК услугите има мнение и на Омбудсмана на Република България, в което е записано, че съществува " безпокойствие от покачването на цената на водата и че семействата ще изпитват още по-големи компликации да погасяват отговорностите си ". В умозаключение в мнението на Диана Ковачева се показва, че " желаното нарастване на цените е безпричинно и нецелесъобразно и ще затрудни заплащането им от популацията ".
По отношение на обществената търпимост, границата към 2026 година е изчислена на 4,41 лева с Данък добавена стойност, а цената на ВиК услугите за битови консуматори през същата година се планува да е 4,387 лева за кубически метър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР