От 1 септември 2021 г. влизат в сила разпоредбите на

...
От 1 септември 2021 г. влизат в сила разпоредбите на
Коментари Харесай

Новият механизъм за редукция на пенсиите от НОИ влиза в сила от 1 септември

От 1 септември 2021 година влизат в действие наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), с които се трансформира механизмът за понижението на осигурителния приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент при установяване на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 година и обезпечавани в повсеместен пенсионен фонд (УПФ).

Става въпрос за така наречен " коефициент на редукция ", който предвиждаше понижение на пенсията от Национален осигурителен институт (първия пенсионен стълб) с сред 20%-28% за първите кохорти хора, които ще получават и втора пенсия. Заложеното незаслужено орязване на пенсиите от първия дирек, заложено при пенсионната промяна от 2000 година, се оказа, че незаслужено ощетява огромен брой хора, поради което в последните години се търсеше вид въпросната редукция на първата пенсия да бъда понижена. С признатия краен вид се чака коефициентът на редукция да падне съвсем два пъти и понижението на главната пенсия да е под 10%.

От Национален осигурителен институт разгласиха в понеделник пояснения по отношение на действието на новия механизъм.

С измененията се цели постигането на по-малко по мярка понижение на самостоятелния коефициент и надлежно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното публично обезпечаване ДОО.

Промените ще се ползват при изчисляването на размера на всички персонални и наследствени пенсии, свързани с трудова активност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 година Промяна визира и пенсии с по-ранна начална дата, в случай че производството по отпущането им не е завършило все още на влизане в действие на новите текстове и към момента не е избран действителният им размер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР