От 1 октомври малките фирми вече няма да могат да

...
От 1 октомври малките фирми вече няма да могат да
Коментари Харесай

Малките фирми остават без битов ток от есента

От 1 октомври дребните компании към този момент няма да могат да купуват ток на цена за битови консуматори, като в период до 30 септември ще би трябвало да изберат търговец на едро и да подпишат контракт с него. Това взеха решение на второ четене депутатите от енергийната комисия на Народното събрание след разискване на измененията в Закона за енергетиката. Целта либерализация на енергийния пазар в страната, каквото е условието на Европейската комисия.
За юридическите лица, които са съумели в този период да си изберат търговец, с който да сключат въпросния контракт, крайният доставчик ще би трябвало да купува електрическа енергия на свободния пазар, борсата и да я продава на тези компании. „ Самата цена в тази ситуация евентуално ще е свободно контрактувана, само че въз основата на стандартизиран контракт, които ще бъдат утвърдени от КЕВР “, изясни за „ Монитор “ Мария Кръстева, изпълнителен шеф на Асоциация „ Свободен енергиен пазар “. Според нея в тази ситуация новото, спрямо предходния препоръчан вид на измененията в Закона за енергетиката, е че закъснелите да си изберат търговец дребни компании ще купуват ток от нещо като свободен пазар в границите на крайния доставчик, само че няма да им се постанова да получават ток от снабдител „ Последна инстанция “, където цените са извънредно високи. По думите на Кръстева това е някакъв хибриден модел.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов заяви още, че от 1 юли измененията в закона плануват либерализация на пазара на едро. На въпрос по кое време се чака битовите консуматори да излязат на свободния пазар, депутатът от ГЕРБ напомни, че първо би трябвало да се дефинират енергийно бедните лица и семейства, което би трябвало да стане до 2025 година „ Амбицията ми е семействата да са на свободния пазар до 3 години “, посочи още Николов.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР