От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на

...
От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на
Коментари Харесай

От 7 до 17 септември българите могат да се преброят онлайн

От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември жителите на страната могат да се преброят електронно по интернет в националното броене на популацията и жилищния фонд в Република България, което стартира тогава и което Националният статистически институт организира един път на 10 години, заяви шефът на институцията Сергей Цветарски. Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е Census2021.bg. Тя ще бъде налична и от уеб страницата на Национален статистически институт. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи посредством посещаване на преброител, като за задачата са ангажирани и подготвени над 27 000 души. Те ще кръстосват страната всеки ден от 8 до 20 часа. Съгласно Закона за преброяването присъединяване в него е наложително. Според първичния проект то трябваше да се организира м.г., само че поради епидемията бе отсрочено за тази.

За да се преброи електронно, човек би трябвало да си направи регистрация на упоменатия уебсайт, където би трябвало да впише ЕГН, номер на персоналната си карта и датата на издаването й. След това той ще би трябвало да попълни анкетна карта, която ще важи за неговото домакинство. Не е належащо всеки член на семейството да се записва на Census2021.bg., един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. Системата ще бъде налична единствено от България.

В анкетната карта ще се попълня информация в четири раздела – „ Сграда “, „ Жилище “, „ Домакинства “, „ Население “. Има и пети раздел – „ Временно присъстващи лица “, който се попълня единствено при положение, че индивидът попада в тази категория. Попълващият анкетата може да стопира попълването и да продължава по-късно. Попълнената до тогава информация ще са записва обаче единствено в случай че е преминат целият раздел. В раздел „ Сгради “ има въпроси дали населяваната сграда е къща, жилищен блок, общежитие и други, през коя година е издигната, бетонно ли е или гредоред, има ли в нея асансьор и така нататък В Раздел „ Жилища “ ще се дава отговор на въпроси от рода какъв е типа на жилището, притежател, ползватели или наематели са хората в нея, електрифицирано ли е то, има ли тръбопровод в него и т.н.  От Национален статистически институт акцентират, че не се интересуват от това чия е собствеността на жилището и дали в него се живее законно. Няма да се регистрира и дали индивидът, който попълня картата, живее в жилището с непрекъснат или с сегашен адрес.

След попълването на анкетната карта системата ще генерира анкетен код от 15 знака, чието изпращане към базата данни ще се смята за завършек на електронното преброяваване. От Национален статистически институт приканват хората да се включат интензивно в този вид преброяване и поради понижаване на заплахата от заразяване с ковид. Те напомнят, че през 2011 година по този метод се е преброило 42 на 100 от популацията на страната.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР