Осветяването на планетата нараства с обхват и интензивност от около

...
Осветяването на планетата нараства с обхват и интензивност от около
Коментари Харесай

Изкуственото осветление е глобален замърсител

Осветяването на планетата нараства с обсег и активност от към 2% годишно. Това основава проблем, който може да се съпостави с изменението на климата, съгласно екип от биолози от Университета в Ексетър.
 Колко рискова е синята светлина за здравето ни
Колко рискова е синята светлина за здравето ни

Още една причина да внимаваме със смарт телефоните и LED осветлението

" Изкуствената светлина би трябвало да се третира като различен тип форма на замърсяване, защото нейното влияние върху естествения свят се е разширило до степен на систематични разстройства ", настояват откривателите.

От понижено опрашване на дървета, пъпкуващи по-рано напролет, през морските птици, които се блъскат във фарове, до морски костенурки, които по простъпка се скитат във вътрешността в брега до хотелите в търсене на зората - учените сплотяват 126 предходни публикации за оценка на степента на въздействието на изкуствената светлина. Ето какво демонстрира техният разбор.

Изкуственото осветление визира необятен набор от типове

" Нивата на хормоните, циклите на размножаване, моделите на интензивност и уязвимостта към хищници - изкуственото осветление визира необятен набор от типове ", пишат те в публикация, оповестена в списание Nature Ecology and Evolution.

При всички изследвани скотски типове се откриват понижени равнища на мелатонин (хормон, който контролира циклите на съня), вследствие на изкуствената осветление през нощта.
 Снимка 503764

Поведенческите модели също са нарушени както при нощни, по този начин и при дневни животни. Гризачите да вземем за пример, които се хранят най-вече през нощта, са дейни за по-кратко време, до момента в който птиците стартират да пеят и да търсят червеи по-рано денем.

Някои типове съумяват и да се възползват

Все отново резултатите не са изцяло негативни. Учените споделят, че някои типове се възползват от нощната светлина - има растения, които израстват порастват по-бързо и типове прилепи, които процъфтяват.

Но учените споделят, че общият резултат е унищожителен, изключително за насекомите, привлечени от нажежените крушки или бързо движещи се фарове на колите.

" Това, което се откроява, е мащабът и разпространяването на резултатите. Ефекти, които се виждат на всички места - при микроби, безгръбначни, животни и растения ", споделя водещият създател Кевин Гастон, професор в Института за околна среда и резистентност: " Трябва да стартираме да мислим за изкуственото осветяване по същия метод, по който мислим за изменението на климата. "

Проблемът се уголемява географски

Сателитните, които вършат фотоси на Земята през нощта, демонстрират какъв брой бързо казусът се уголемява географски, само че по едно и също време с това светлините също стават все по-интензивни, защото крушките с мека светлина са скъпи и се заменят с по-голям брой евтини блестящо бели светодиоди. Това е биологичен проблем, защото бялата светлина има по-широк набор, сходен на слънчевата светлина.

 Снимка 503763

Гастон прикани държавните управления, фирмите и жителите да бъдат по-отговорни и да употребяват осветяване единствено когато е належащо, защото то съставлява " още един тип замърсител. "

За разлика от битката с изменението на климата обаче, решаването на казуса с осветлението няма да коства нищо, съгласно него.

Защо държим да осветяваме нощта

" Ако хората употребяват по-малко светлина, те ще имат по-ниски разноски за електрическа енергия и ще генерират по-ниски излъчвания. Но това изисква смяна в настройката. В основата на този проблем стои надълбоко вкоренената човешка потребност да осветява нощта. Ние към момента се опасяваме от тъмнината. Способността да трансформираме нощта в ден е нещо, което преследваме надалеч отвън действителната нужда ", добавя той.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР