Освен че допринасят да изглеждаме и да се чувстваме добре,

...
Освен че допринасят да изглеждаме и да се чувстваме добре,
Коментари Харесай

Още един начин да се предпазим от деменция

Освен че способстват да изглеждаме и да се усещаме добре, спортът, придвижването и даже най-обикновеното ходене пеша ни оказват помощ да предотвратим или да се оправим с редица заболявания.
 Деменцията, хората, които тичат, и открит ли е нов лек за неврологичното заболяване
Това ли е новият лек за деменцията

Все още на пробно равнище

Ново изследване демонстрира, че 10 000 крачки дневно може да понижи на половина риска от деменция . И тъй като за някои хора този брой може да е непостижим, по тази причина даже единствено 4000 крачки биха могли да повлияят положително на здравето им - като понижат риска от подлата болест с една четвърт.

Докладът с проучването е оповестен в и включва данни от над 78 000 възрастни. Според него половин час вървене с бързо движение води до 62% по-малък риск от деменция.

По думите на Борха дел Позо Круз - главният създател на изследването, вървенето пешком е обвързвано с по-добри васкуларни профили, което евентуално е най-точният път, посредством който стъпките могат да бъдат от изгода за деменцията. По този метод е " евентуално васкуларната деменция да бъде предотвратена посредством физическа интензивност ".
 Снимка 587832

За да прегледат въздействието на ходенето върху деменцията, Круз и сътрудниците му се обръщат към U.K. Biobank, която от 2006 година събира биологични и медицински данни за половин милион души. Всички са на възраст сред 40 и 69 години.

Изследователите се концентрират върху данни от февруари 2013 година до декември 2015 година По-късно участниците са поканени в новото изследване, в което носят акселерометър на китките си, с цел да регистрират интензивността си 24/7.
 Снимка 587833

Следва разбор на 78 430 индивида от 40 до 79 години, които не страдат от сърдечно-съдови болести, рак и деменция. Учените разполагат с данни от акселерометъра за най-малко три дни, като през октомври 2021 година още веднъж ревизират участниците посредством медицински записи и регистри за смъртност, пише .

До 2021 година Круз открива, че 866 от участниците със междинен интервал на следене от 6.9 години са развили деменция. Става ясно също, че броят на стъпките, които хората вършат дневно, е обвързван с вероятността да развият деменция
 Деменцията, проблеми с очите, връзката сред тях и защо да внимаваме
Още един рисков фактор за развиването на деменцията

Не е за подценяване

9826 стъпки дневно понижават риска от заболяването с 51%. 3826 стъпки го намаляват с 25%, а при тези, които се движат с бърза крачка, се следи максимален спад на риска - с 57% при 6315 стъпки дневно. Най-удивително изобретение е въз основата на разбор на вървене с движение от 112 стъпки в минута за общо 30 минути, което е обвързвано с цели 68% понижаване на риска .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР