Остават няколко седмици до Великден, а козунакът е един от

...
Остават няколко седмици до Великден, а козунакът е един от
Коментари Харесай

Най-лесната рецепта за козунак на конци – вадете брашното и да започваме:

Остават няколко седмици до Великден, а козунакът е един от най-ярките му знаци. Този сладостен ритуален самун символизира тялото на Иисус Христос и по традиция се подготвя във всеки дом. Е, огромна част от нас избират да си го купят от магазина, само че няма нищо по-вкусно от прясно изпечения домакински козунак. Така и по този начин сме затворени у дома поради изолацията, за какво не опитаме дружно да замесим най-лесната рецепта за козунак?

Да започваме – ето по какъв начин се прави ленив козунак на конци: Лесен домакински козунак на конци Продукти: 1 кг брашно (може малко повече или по-малко, зависи от размера на яйцата) 40 г квас (прясна) 6 бр. яйца 300 мл прясно мляко 250 г захар 150 г масло със стайна температура кората от 1 лимон 1 щипка сол 1 яйце (за намазване) Начин на подготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко дружно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да шупне. През това време яйцата се разрушават със захарта до побеляване, последователно се прибавя разтопеното и леко охладено масло (може и олио). Прибавят се шупналата квас, ванилиите, настъргана кора от лимон и брашно, едвам се получи меко тесто.

Тестото се бърка с миксер, с приставките за тесто, и това доста улеснява месенето. Когато тестото стартира да се отделя от стените на съда, се трансферира на плота и леко се примесва. Покрива се с забрадка и се оставя да втаса на топло. След това се омесва повторно, като особеното тук е,, че втория път тестото се измесва с лой, до момента в който тя се поеме напълно – по този начин тестото става на конци. От това количество тесто може да приготвите 2 приблизително огромни козунака.

Разделете на фитили и оплетете, както ви е най-лесно. Козунаците се слагат в намазана с лой форма и се оставят да втасат, тъй че да изпълнят формата. Отгоре се намазват с разрушен с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и щедро се поръсват със захар. Пекат се в авансово загрята на 180 градуса фурна.

Инфо:зажената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР