Основният закон на страната дава три шанса това да се

...
Основният закон на страната дава три шанса това да се
Коментари Харесай

Парламентарната рулетка се завърта: А сега накъде?

Основният закон на страната дава три шанса това да се случи.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който би трябвало да организира политически съвещания с партиите от Народното събрание и да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е в тази ситуация е „ Продължаваме Промяната “ .

Ако партията на преди малко сваления от поста министър председател Кирил Петков не успее да сформира държавно управление в 7-дневен период, то следва втората по величина парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС , която ще получи от президента своя късмет за втори опит за държавно управление.

Няма обаче открит съответен период по кое време президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Ако след още една седмица и втората по величина политическа мощ върне празна досието с несбъднат мандат, то президентът връчва третия и финален мандат на парламентарна група по собствен избор .

Едва след трети, несполучлив опит на парламентарните политически сили да излъчат постоянен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно държавно управление и cвиĸвa предварителни парламентарни избори.

Докато тече процедурата, която стартира от момента на връчването на първия мандат, Народното събрание организира своите постоянни съвещания.

Какви са настройките измежду парламентарно показаните сили?

От „ Продължаваме Промяната “ са безапелационни – опит за сформиране на държавно управление ще има. А номинацията за министър-председател при завъртането на парламентарната рулетка след сполучливия избор на съмнение против кабинета евентуално още веднъж ще бъде Кирил Петков. Той е убеден, че смяната ще продължи. Снощи направи поръчка, че България ще бъде изкарана от задкулисието, а ан въпрос по какъв начин ще се случи това, Петков отговори: „ Като ги бием на избори или като имаме 121 депутата – едно от двете “. От своя страна вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призна, че „ Продължаваме Промяната “ се готвят за избори.

„ Четири гласа ни разделят от успеха. След идващите избори съм сигурен, че тези четири гласа ще ги има. Тези четири гласа против мафията ще ги има сигурно. И знаете ли - през днешния ден българският народ си отвоюва страната “, сподели той.

Василев бе безапелационен – Политическа партия няма да води никакви диалози за сформиране на нов кабинет с управлението на „ ИТН “ и в частност със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Ако „ Продължаваме Промяната “ не съумеят да сформират държавно управление, мандатът отива в ръцете на втората партия – ГЕРБ . Шефката на ПГ на партията обаче нощес даде ясно да се разбере, че в случай че Кирил Петков не успее да сформира държавно управление с първия мандат, ГЕРБ ще върне втория.

Според Томислав Дончев не е редно вторият да прави коалиция.

Въпросът на въпросите по-късно ще бъде в чии ръце президентът Румен Радев ще избере да връчи третия мандат за сформиране на държавно управление. В чиито и да е, обаче, е доста малко евентуално той да бъде сполучливо осъществен.

А в този момент накъде?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР