Основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет

...
Основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет
Коментари Харесай

Основният обвиняем за полицейското насилие над протестиращи осъди МП

Основният обвинен за полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените митинги през 2020 година, който тогава беше началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция, Андон Андонов е осъдил Министерството на правораздаването за нелегално уволняване.

През февруари 2021 година той беше приютен в Бюрото по отбрана на очевидци, когато тази конструкция беше подчинена на основния прокурор Иван Гешев, само че през декември същата година той беше уволнен от бюрото, когато то мина към Министерството на правораздаването. Той заведе дело против заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни с претекст, че е бил в едногодишен изпитателен период и оценката му за осъществяване на длъжността е посочила, че той не се оправя.

Делото на Андонов е прегледано персонално от ръководителя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да заплати на Андонов 660 лева разходи, оповестява " Сега ". Решението не е дефинитивно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Докато Гешев е бил началник на Андонов, го е наградил с отличие знак " Прокуратура на Република България " за образцово осъществяване на служебните отговорности.

Колкото до делото за полицейското принуждение против протестиращи против третото държавно управление на Бойко Борисов, което се води от Софийската районна прокуратура, прокуратурата отхвърля каквато и да е информация. Полицейското принуждение беше тематика на специфична комисия в 46-ия парламент. Нейната работа приключи с рекомендации - повече за тях - тук. Именно в комисията беше публикуван непоказван запис от колоните под Министерския съвет, на който се виждаше по какъв начин на 10 юли 2020 - един от първите дни на антиправителствените митинги - вечерта служители на реда бият и ритат арестувани участници. Според отчета на комисията шефът на НСО е позволил заличаване на оригиналите на записите от двете камери, прикривайки осъществените действия.

По-късно стана известно, че седем полицейски чиновници са били избрани за работа със арестувани под " колоните на Министерския съвет ", като част от тях получиха дисциплинарни санкции.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР