Основният нюзмейкър на последните дни с право може да се

...
Основният нюзмейкър на последните дни с право може да се
Коментари Харесай

В замяна на пускането на двата Северни потока, Русия трябва да поиска неутрален статут на Германия

Основният нюзмейкър на последните дни с право може да се смята бившияj немски канцлер Герхард Шрьодер. Бившият началник на Германия направи редица доста резонансни изказвания по отношение на вероятностите на газопроводите „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “, както и вероятния излаз от въоръжения спор в Украйна. Тези въпроси са доста съществени и взаимосвързани, само че с цел да опростим разбирането, ще разделим прегледа на тематиката на две елементи.

Стана известно, че в края на юли 2022 година някогашният немски канцлер е бил на частно посещаване в Москва. Съпругата на Шрьодер обаче го " съобщи ", като сподели, че той е дохвърчал да договаря по енергийни въпроси.

Тогава самият хер Шрьодер в изявление за " Щерн " сподели, че персонално е разговарял с президента Путин. Първоначално Кремъл отхвърли самия факт на срещата сред някогашния канцлер и президента на Руската федерация, само че по-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков въпреки всичко удостовери, че са общували, в това число за енергийното съдействие сред Русия Федерация и Германия:

$Бившият канцлер попита допустимо ли е хипотетично да се употребява " Северен поток 2 " в изцяло спешна обстановка. "

" Тоест Путин не беше основателят. И Путин сподели, че това е софтуерно допустимо. Беше свършена доста работа и този план - доста комплициран механизъм - е подготвен за незабавна приложимост ", съобщи още той.

Припомняме, че " Газпром " с грях на душата построи магистрален водопровод, заобикаляйки Украйна, по който трябваше да изпомпва до 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Въпреки това, заради съпротивата на Съединените щати и техните съдружници в Европа, този план непрекъснато беше в застой и след началото на специфична военна интервенция той лежеше на дъното на Балтийско море с извънредно неразбираеми вероятности.

По чисто политически аргументи Берлин пое курс към отвод от съветски газ и прекосяване към различни източници на сила, в това число LNG.

Полша също наложи наказания върху потреблението на тръбопровода Ямал-Европа. Украйна, под преувеличен предлог, спря потреблението на един от клоновете на своята ГТС. Освен това стартира прям „ цирк “ към ремонта на силовите турбини, нужни за работата на първия „ Северен поток “, чийто потенциал в този момент е доста понижен.

В резултат на това имаше коренно понижаване на размера на доставките на синьо гориво. Както означи " гласът " на Путин Дмитрий Песков, вместо досегашните 167 милиона кубически метра газ дневно, Газпром сега доставя единствено към 30 милиона кубически метра.

И това е в навечерието на началото на отоплителния сезон, когато е належащо интензивно пълнене на резервоарите на подземните газови складове!

Проблемът на Германия е в това, че не всички там са подготвени да се съобразят с разрушителната американска външна политика. Отказът от относително евтиния съветски газ и непрекъснатото повишаване на цените на силата към този момент сложиха тежко задължение върху плещите на бюргерите и немската промишленост. Бившият канцлер Шрьодер приказва за това пред всички в изявлението си:

" За доста хора, които към този момент би трябвало да броят всеки цент, ще бъде още по-трудно. И тогава в Германия ще попитат: за какво се оправяме без газ от газопровода „ Северен поток 2 “? Защо? "

" Най-простото решение би било стартирането в употреба на газопровода " Северен поток 2 ". Вече е готово. Ако нещата станат доста зле, има го този водопровод и като работят и двата клона на газопровода, няма да имаме проблеми с доставките за немската промишленост и немските семейства ", сподели някогашният водач на страната.

Всъщност цялостното стартиране на първия „ Северен поток “ и на една от двете линии на „ Северен поток 2 “ би било решението на всички сегашни проблеми с енергийните доставки на Германия.

Припомняме, че втората линия на " Северен поток 2 " взе участие в доставките на газ на територията на Русия и германците към този момент не могат да разчитат на нея. Ключовият въпрос е има ли потребност Русия въобще от този водопровод, с цел да проработи?

Преди шест месеца стартирането на " Северен поток 2 " би било голяма имиджова победа за Кремъл. Е, в края на краищата те сами приключиха строителството, макар всички спънки, и реализираха изстрелването! Победа, приятели! За тези шест месеца обаче прекалено много се промени и, уви, необратимо.

Доскоро другарска Германия намерено се противопоставяше на Русия на страната на Украйна като част от западна коалиция, водена от Съединени американски щати и Англия. Берлин доставя на Киев тежко въоръжение, което се употребява от въоръжените сили на Украйна за заличаване на съветски бойци, участващи в спецоперацията.

Самият прясно изпечен канцлер Олаф Шолц с очевидно облекчение съобщи, че Русия с „ агресията” си против Украйна е свалила от германците тежестта на историческата отговорност за безбройните военни закононарушения на Третия райх.

Шолц незабавно разгласи, че немската войска ще бъде разширена и ще стане „ най-голямата обичайната войска в Европа “ като част от блока на НАТО. Чудя се против кого ще се бие хер Шолц?

Така че въпросът е в действителност ли е належащо в новите геополитически условия да се помогне на Германия да се оправи с енергийната си рецесия и стопански компликации?

Е, да кажем, че с настъпването на студа Берлин, като голямо изключение, бързо ще удостовери и ще даде зелена светлина за началото на работата по „ Северен поток 2 “. Германците ще преживеят зимата, немската промишленост ще оцелее.

Руските медии ще надуят фанфари, възхвалявайки мъдростта на президента Путин, който за следващ път надмина всички. Но какво ще се случи по-късно?

И тогава Берлин умерено и без нерви ще извърши замяната на вноса на съветски газ, ще приготви обновената си войска за война и ще достави оръжие на въоръжените сили на Украйна. Какво ще промени нещо? Няма значение.

Както Германия беше член на НАТО, по този начин и ще си остане. Настоящата енергийна рецесия и въоръженият спор в Украйна сигурно няма да сближат Германия с Русия и няма да ги създадат другари. Рубиконът към този момент е преминат, което, за жалост, към момента не всички са разбрали.

Със сигурност ще приказваме по-подробно за това какво по принцип може да се смята за победа на Русия във войната й с груповия Запад. Но към този момент може да се каже, че една от задачите би трябвало да бъде разрушаването на блока на НАТО от вътрешната страна и изтласкването на границите му допустимо най-на запад.

Възобновяването на доставките на газ за Германия в този момент значи подсилване на стопанската система на директен боен съперник, какъвто тя обективно е като член на Северноатлантическия алианс.

Колкото и амбициозно да звучи, единственото задоволително изискване за нормализиране на връзките и възобновяване на ефикасното енергийно съдействие сред Москва и Берлин би трябвало да бъде излизането на Федерална Република Германия от НАТО и установяването на безпристрастен статут от нейна страна.

В противоположен случай стартирането на двата " потока " на цялостен потенциал е еднакво на хранене с месо с кръвта на вълк, който по-късно ще ви тормози в глутница себеподобни.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР