Основаното през 1870 година по личната заръка на Васил Левски

...
Основаното през 1870 година по личната заръка на Васил Левски
Коментари Харесай

Читалището – кауза на училищен коледен базар, с щедро дарение от 461 лв.



Основаното през 1870 година по персоналната повеля на Васил Левски от първия квалифициран доктор в града доктор Стойчо Христов Народно читалище „ Развитие-1870 “ стана идея на коледния благотворителен базар на Професионалната гимназия „ Марин Попов ” в Севлиево. Поводът за самодейността е откраднатата кутия за дарения от културната институция в навечерието на празничния месец декември. Наглото и безсрамно посягане сплоти възпитаници, учители и родители да сътворят с ръце и от сърце домашно приготвени сладки и солени лакомства, сувенири, картички, коледни късметчета, украшения и украси. От продажбата им на базара, в поддръжка на културната институция, бяха дарени 461 лева

„ С огромно неспокойствие чакахме Коледния базар и той се случи! Беше същински празник, фоайето на учебното заведение бе изпълнено с усмихнати, положителни и великодушни хора. Благодарим на учениците, учителите, родителите и приятелите на учебното заведение, които се включиха в изработването им! Благодарим и на всички, които подариха за идеята! ”, написаха на фейсбук профила на учебното заведение основателите на базара. Инициативата поддържа с персонално подаяние и ръководителят на читалище „ Развитие ” Данаил Лалев. „ Трогнати сме от благородната Ви постъпка! Благодарим Ви от все сърце, че избрахте да подкрепите най-българският знак – читалището! ”, обърна се към благодетелите господин Лалев и назова „ да бъдем положителни, по-сърдечни, великодушни и да даряваме освен по Коледа, а всеки ден ”.

Изключително прочувствен и покъртителен беше моментът на подаяние за читалищния екип. Кутията донесоха трима възпитаници, придружавани от старши учителите Красимира Данаилова и Марияна Цонева. Момчетата описаха по какъв начин се е родила концепцията да дарят парите от базара на читалището, обединила единомислещо всички в идеята. Благородната постъпка е доказателство по какъв начин търсещият дух и желанието да сътворяваме дружно вършат позитивната смяна допустима. Вдъхновени от концепцията да оказват помощ и да дадат добър образец, следвайки постъпките на предците си, създавали читалища, в тези отминали времена, с персонални дарения, основателите и участниците в коледния базар сътвориха едно почтено дело. От читалищния екип изричат признателност и на донорите Красимира и Борислав Йорданови, първите, подкрепили институцията със средства, след кражбата на кутията за дарения. Всички Вие подкрепихте читалището и вдъхнахте вяра, че има го положителното и то живее в нас. Че положителното е мощ, светлина, еманация на духа. Че положителното е съизмеримо само с благородството, вярата и любовта.

Светли празници, добротворци!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР