Основанията да се твърди, че всеки път, когато е нужно

...
Основанията да се твърди, че всеки път, когато е нужно
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС се сговориха да оставят религията без счетоводен контрол и с чужди проповедници

Основанията да се твърди, че всякога, когато е нужно ГЕРБ и Движение за права и свободи си разменят услуги, още веднъж имат почва. Причината – промени сред първо и второ четене в Закона за вероизповеднията.
Още преди да влезе в Народното събрание, законопроектът провокира бурна реакцията от страна на БПЦ, както и на Главно мюфтийство. Сега, водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев оповестиха, че има единодушие за съществени промени в законопроекта, които удовлетворяват Синода и Мюфтийството.
От думите на двамата, представени от Агенция " Фокус ", се разбра, че анонимните дарения за вярата – без значение за коя религия става въпрос, остават. Освен това – непознати проповедници ще могат да проповядват в България . Точно това беше основата на новия законопроект от позиция на " Обединени патриоти ". Според досегашните текстове в плана свещенослужители можеха да са единствено " български жители, приключили учебното и висшето си обучение в България ". Освен това " Обединени патриоти " желаеха записаните вероизповедания да заявяват пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина – нещо, което църквата не приема изрично.
Според Цветан Цветанов условието за осчетоводяване на всяко подаяние отпада, тъй като БПЦ и Мюфтийството са твърдо срещу. Цветанов посочи и, че чака документално мнение от Светия синод, който излъчи представители в работна група по преправка на законопроекта и по-късно ще се подпише под новия план, дружно с формалния ръководител на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
Що се отнася до финансирането на вероизповеданията, против готвените промени се оповестиха всички вероизповедания отвън православното християнство и исляма. Причината – страната ще дава дотация на всяка вяра, в случай че я следват най-малко 1% от живеещите в България по данни от последното национално броене на популацията (в случая – през 2012 година). На това изискване дават отговор единствено православното християнство и исляма. Размерът на дотацията се дефинира по модела на финансиране на политическите партии. За всяко самоопределило се лице като принадлежащо към съответното изповедание страната ще дава на съответната религиозна институция по 10 лв., само че оптималният размер на дотацията е 15 милиона на изповедание. Държавната дотация ще се изразходва за покриване на разноските за хонорари на личен състав (свещенослужители и чиновници на религиозните институции), както и за реализирането на други дейности- просветителни, обществени, градеж и поддръжка на молитвени домове. Тук отпор от БПЦ и Главно мюфтийство няма.
Други съществени промени, които към този момент няма да се пипат – да няма финансиране на религиозни общности и институции от непознати страни. " Обединени патриоти " желаят въвеждането на понятието " набожен радикализъм ", което беше бурно оспорено от Светия синод и евентуално ще отпадне. " Патриотите " желаят и в допълнение финансиране на религиозното обучение в учебните заведения, както и опцията по одобрени от МОН стратегии да бъдат реализирани просветителни действия от вероизповеданията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР