Осигурителен доход е доходът, върху който се дължат осигурителни вноски,

...
Осигурителен доход е доходът, върху който се дължат осигурителни вноски,
Коментари Харесай

Как се определя осигурителният доход

Осигурителен приход е приходът, върху който се дължат осигурителни вноски, като той включва всички хонорари, в това число начислените и неизплатени или неначислените, и други приходи от трудова активност.

Регламентира се годишно със Закона за бюджета на ДОО в диапазон сред най-малък месечен размер, избран по стопански действия и квалификационни групи специалности, за някои групи обезпечени лица, и оптимален размер, идентичен за всички обезпечени лица, изясняват специалистите от Национален осигурителен институт.

Осигурителният приход на обезпечените от шеф лица съставлява полученото, в това число начисленото и неизплатено или неначисленото брутно трудово заплащане, само че върху не по-малко от минималния месечен застрахователен приход за съответната специалност по съществена икономическа активност на осигурителя.

Включва всички приходи и хонорари, в това число изплатеното от осигурителя заплащане за първите три работни дни от краткотрайната нетрудоспособност и други приходи от трудова активност с ограничаване до оптималния му месечен размер. Минималният месечен застрахователен приход за съответната специалност по съществена икономическа активност на осигурителя се дефинира съразмерно на дните с възнаграждения/доходи, които са детайл на осигурителния приход.

Осигурителните вноски за държавните чиновници се дължат върху получените или начислени и неизплатени брутни месечни хонорари по служебни правни отношения, само че върху не повече от оптималния месечен размер на осигурителния приход и са за сметка на държавния бюджет. За държавните чиновници не се дефинират минимални осигурителни приходи, както при служащите и чиновниците наети по трудови правни отношения.

Самоосигуряващите се лица настоящо през годината внасят предплатено осигурителни вноски върху определен месечен застрахователен приход, който е в диапазона сред минималния и оптималния месечен размер на осигурителния приход, избран със ЗБДОО за съответната година.

Намалява осигурителният приход, от който зависят пенсиите

Окончателният размер на месечния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица (без земеделските стопани и тютюнопроизводители, упражняващи единствено земеделска дейност) се дефинира за интервала, през който е упражнявана трудова активност през миналата година, въз основа на данните, декларирани в информация към годишната данъчна декларация по Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Годишният застрахователен приход на самоосигуряващите се лица се образува като разлика сред заявения или избрания с инспекционен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем приход от практикуване на съответната трудова активност и сбора от приходите, върху които са внасяни предплатено осигурителни вноски.
 istock istock
Върху годишния застрахователен приход се дължи дефинитивна осигурителна вноска в размера, избран за фонд „ Пенсии “, фонд „ Общо заболяване и майчинство “ за самоосигуряващите се лица, които са избрали да се обезпечават в този фонд и за ДЗПО в УПФ за родените след 31.12.1959 година

Морските лица се обезпечават върху определен месечен застрахователен приход, който не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, избран със ЗБДОО за съответната година. Морските лица не са самоосигуряващи се по смисъла на КСО, само че осигурителният им приход е привързан с минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица.

Средният застрахователен приход на база постъпилите доходи от осигурителни  вноски през 2021 година е 1 177,36 лева (при проект 1 164,01 лева.) или с 1,1 на 100 по-висок от планувания и със 7,9 на 100 по-висок от регистрирания през 2020 година (1 091,15 лева.).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР