Още в първия ден на НС служебният кабинет е внесъл

...
Още в първия ден на НС служебният кабинет е внесъл
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: За нас най-важни са социалните мерки и Бюджет 2023

Още в първия ден на Народно събрание служебният кабинет е внесъл проекторешения за нови самолети 8 F-16 и “Грипени “
Нинова към финансовия министър: Вярно ли е, че няма да внасяте нов бюджет, а ще предложите удължение на настоящия

„ Ние от “БСП за България “ поискахме това чуване, тъй като считаме, че е един от най-важните въпроси, които би трябвало да решим. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при започване на чуването на финансовия министър, инициирано от левицата. От парламентарната естрада тя бе безапелационна, че колкото и да работи този парламент, би трябвало непременно да се одобри бюджет за 2023 г. 

На второ място Нинова сложи един от обявените разновидности на проектобюджет, който служебният кабинет показва, и в който се орязват обществени заплащания. „ За нас в идващите тежки месеци е извънредно значимо да има поддръжка за хората, посредством разбиране енергийна беднотия и помощ за тези хора. Таван на цените на ток, парно, газ и вода. Две цени за заплащане, увеличение на минимална работна заплата, преизчисляване на пенсиите. Притеснени сме от обстоятелството, че служебният кабинет позволява вид тези неща да не се случат “, изясни тя.

Трети претекст за това чуване е терзанието на Българска социалистическа партия, че когато няма болшинство и се водят договаряния за държавно управление, някои от парламентарните групи одобряват времето за предизборно и стартира небивало наддаване с предизборни обещания, което е риск пред финансовата непоклатимост и сигурността на бюджета.

Корнелия Нинова се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ: „ Нека да не позволяваме да се постанова практиката на контактьори. Предложението на господин Борисов да има контактна група, с която да се разисква бюджетът, за нас е безусловно недопустимо “, счита водачът на левицата.

От парламентарната естрада Нинова се обърна към финансовия министър с искане за пояснение по отношение на тревожните цифри за недостиг и инфлация: „ Те се разминават с нашата визия за финансите и за стопанската система на страната. Редовният кабинет оставихме 9 милиарда в бюджета и 1.5 милиарда остатък в края на юли. За първото тримесечие имахме растеж от 5.3% растеж на стопанската система, а за второто –  4.8%. Бяхме оповестени и преди всичко по промишлено произвеждане в Европейски Съюз. Към септември и самият длъжностен кабинет афишира, че към момента има остатък от 1 милиарда и внезапно тези бомбастични и страшни прогнози за следващата година нямат пояснение. Искаме да знаем къде ще ги харчите тези 11 милиарда, откакто няма да има и обществена стратегия. Да не би инцидентно да са за самолети, на които по никакъв начин не е времето в този момент “, допусна ръководителят на Българска социалистическа партия.

От левицата показаха терзание, че служебният кабинет продължава порочната процедура от държавните управления на ГЕРБ – да залага по-малко доходи, с цел да ореже разноските и да има остатък, който на края на годината знаем по какъв начин се харчи.

Нинова прикани открит диалог, без страховити прогнози и мятане на несъществуваща виновност за оставен колапс, финансова дестабилизация и безпорядък. „ За нас е извънредно значима обществената стратегия, която ще коства сред 2 и 3 милиарда лв., за която има пари. На второ място да подкрепим стопанската система, тъй като банкрутира ли тя, няма да има пари за нищо друго “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия.

„ Г-жо министър, вярно ли разбрахме, че от всички разновидности, които сте обсъждали, в последна сметка ще се спрете на това служебният кабинет да не внася нов бюджет за 2023 година, а да предложи удължение на периода на деяние на настоящия бюджет? “, попита Нинова министър Велкова. Лидерът на левицата разясни, че това значи, че няма да има нарастване на минималната работна заплата, че няма да има спомагателна помощ, че няма да има две цени на ток, че няма да има необлагаем най-малко.

Нинова показа и информация от импортираните планове на решение в Народно събрание, съгласно които още в първия ден на Народното събрание служебният кабинет на президента Радев е внесъл проекторешения за нови самолети 8 F-16 и “Грипени “. „ В тази връзка, г-жо министър, предвиждате ли в 3-годишната планирана рамка някъде сред 5 и 6 милиарда разноски за самолети? Ние ще си създадем труда да изчислим какъв брой значи това като нарастване на заплати, на пенсии, на детски надбавки, на минималната работна заплата и  какъв брой поддръжка на стопанската система “, заключи Нинова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР