Още през ноември Испания беше обявена за европейски пример за

...
Още през ноември Испания беше обявена за европейски пример за
Коментари Харесай

Испания сменя стратегията: Ковид вече е просто само грип?

Още през ноември Испания беше оповестена за европейски образец за подражателство в битката с пандемията. Предвид високия дял на имунизиране хората в Мадрид смятаха, че са съвсем ваксинирани, написа Инвестор. Но по-късно омикрон накара цялата отбрана да се пропука и в този момент форсира проектите за промяна на стратегията; три % от всички испанци се заразиха единствено през последните две седмици, а седемдневната заболеваемост е малко под 1500 души. Но откакто омикрон отшуми, в бъдеще Covid ще може да се следи единствено като грипна вълна. Испанските специалисти считат, че би било ненужно да се продължи непрекъснатото наблюдаване, до момента в който в това време тежестта на болестта и рестриктивните мерки понижават.

„ Това е нужен дебат; науката ни даде отговор, с цел да се предпазим ", съобщи във вторник и министър-председателят Педро Санчес в изявление за радиостанция Cadena Ser, като добави, че смъртността на вируса понижава от началото на пандемията. „ Трябва да оценим развиването на Covid от пандемия към ендемично заболяване ", сподели той.

През последните седмици испанското държавно управление работи по нов метод за наблюдаване, а министърът на опазването на здравето Каролина Дариас е сложила въпроса пред европейските си сътрудници, сподели Санчес.

По данни на здравното министерство през последните седем дни Испания е записала съвсем 692 000 нови случая, като 13,4% от болничните кревати са употребявани за пациенти с коронаворуса. Това е сравнимо с 13,8% година по-рано, когато броят на записаните седмични случаи бе малко над 115 000, предава Bloomberg.

Системата би трябвало да бъде „ приспособена към изменящите се болести, с цел да не се срине останалата част “, изисква да вземем за пример Илдефонсо Ернандес, представител на Испанското сдружение за публично здраве. Това би могло да се реализира благодарение на мрежа за наблюдаване, каквато сполучливо се употребява в Испания за грипа към този момент повече от двадесет години. Избрани здравни центрове, лекарски практики и клиники в цялата страна оповестяват съответните данни, които по-късно се екстраполират.

Това би могло да се направи и с ковид вместо цялостно наблюдаване. Една система, учредена на инцидентни проби, би облекчила претрупаната здравна система и лабораториите. Според испанските специалисти случаите с Covid, които са все по-леки, ангажират прекалено много запаси, което се отразява изключително отрицателно на други, по-тежко заболели пациенти, които не могат да бъдат лекувани вярно, написа и FAZ.

Но освен наблюдението се срутва под напора на омикрон случаите. Проследяването на процедура е прекратено, даже околните контакти към този момент не се изследват, в случай че не демонстрират признаци. В Арагон, където са регистрирани най-високите равнища на заболеваемост, PCR тестванията към този момент са налични единствено за възрастни хора и бременни дами. Бързите проби към този момент не се дават гратис, а постоянно се продават в аптеките. Там те костват до 9 евро. В супермаркетите няма по-евтино предложение. През есента испанските медиатори бяха продали огромна част от запасите си на Германия и други страни, защото към този момент не виждаха нужда от тях заради високия % на имунизиране в Испания. Сега държавното управление желае да се намеси и да ограничи продажната цена на антигенните проби.

Много здравни центрове, които са първото място, където стигат множеството пациенти, са безнадеждно претрупани от седмици. Медицинският личен състав предизвестява за „ срив ". Но с изключение на повторното въвеждане на условието за маска навън, в Испания имаше облекчения. Задължението за карантина за инфектирани лица без признаци бе понижено от 10 на седем дни. В учебните заведения, в които образователните занятия започнаха още веднъж от понеделник, постоянни проби към този момент не се организират. Само в случай че повече от петима възпитаници в класа са инфектирани, останалите възпитаници би трябвало да бъдат сложени под карантина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР