Още по темата Само помощи не стигат Изследване поставя под

...
Още по темата Само помощи не стигат Изследване поставя под
Коментари Харесай

Oxfam и тъмната страна на благотворителните организации

Още по тематиката
Само помощи не стигат

Изследване слага под подозрение изказванието, че поддръжката за бедните страни стопира хората да мигрират в търсене на по-добър живот
16 фев 2018
Джордж Сорос е дарил 18 милиарда $ на " Отворено общество "

Средствата трансформират учредената от именития вложител през 1984 година фондация във втората най-голяма филантропска организация в Съединени американски щати
18 окт 2017
Кога благотворителността се трансформира в пазаруване на гласове

400 торбички с храна, курбан с едно теле или концерт на " Любе "
7 мар 2017
Бежанската рецесия скара Европейски Съюз и неправителствения бранш

Зад паравана на формалното взаимодествие двете страни си разменят обвинявания за погубените животи на хиляди мигранти
27 дек 2016
Мафията печели милиони от драмата на имигрантите

800 млн. евро ще отдели бюджетът на Италия за посрещане и настаняване на незаконни имигранти и бежанци през 2015 година
29 юли 2015 В разгара на разкритията за непозволено полово държание на чиновници на английската неправителствена организация Oxfam секторът на благотворителните организации е изправен пред своя " Уайнстийн миг ". Обвиненията, че шефът на Oxfam за Хаити през 2010 година (след разрушителното земетресение там) е употребявал наетата за него от организацията вила за срещи с проститутки, изкараха на повърхността доста други случаи на полови злоупотреби в зони на бедствия и спорове. И изненадата на вътрешни хора е, че се разшумява чак в този момент. " Това е ендемично за цялата промишленост, не е единствено Oxfam. В доста връзки е сравнимо със случая с Харви Уайнстийн, " споделя пред в. Financial Times чиновник от филантропична организация, работил дълги години в Африка, Азия и Близкия изток.

С разрастването на абсурда Европейският съюз моли за основаване на указател на чиновниците, както и за преправяне на " разпоредбите за ангажиране " с филантропичните и благотворителни организации, които финансира. Англия към този момент е спряла финансирането на Oxfam и ревизира останалите организации, които получават държавни средства.

Последствията

Наскоро Европейската комисия направи лист с повече от 200 организации, които получават финансиране от нея. Тя насочи искане към групите да обяснят какви политики имат, с цел да предотвратяват, разкриват и реагират на нарушавания, като да вземем за пример кодекси за държание, канали за подаване на сигнали и дисциплинарни ограничения.

Европейският комисар по интернационално съдействие и развиване Невен Мимица съобщи в изявление: " Показахме ясно на Oxfam и на всички сътрудници, че в бъдеще би трябвало да има вътрешна конструкция в организациитe, която би предотвратила сходно неетично държание. В противоположен случай ние няма да можем да продължим с финансирането и съдействието си. " Мимица добави, че нуждата от изясняване на процедурите на групите, които към този момент са били утвърдени да получат финансиране от Европейски Съюз, демонстрира и потребността Брюксел да преразглежда метода, по който избира с кого да работи.

Изискванията към организациите

Понастоящем рамковите съглашения за партньорство, които неправителствените организации би трябвало да подпишат с комисията, изискват " нулева приемливост за полова употреба и корист посредством ефикасни и координирани механизми за предварителна защита, докладване и реагиране ".

Организациите би трябвало също по този начин да разполагат с " ефикасна и ефикасна система за вътрешен надзор за ръководство на дейностите, която включва спазването на етичните и филантропичните полезности, ефикасната сегрегация на отговорностите и подобаващи механизми за ръководство на риска ".

Мимица съобщи, че може да се наложи да се преразгледат " разпоредбите ни за ангажиране с сътрудниците, с цел да стане още по-ясно какви ще бъдат процедурите и критериите за подписване на контракти за осъществяване и какви ще бъдат периодите за прекъсване щом установим непозволено държание ".

В Обединеното кралство Oxfam се съгласи да приключи краткотрайно процедурата за кандидатстване за ново държавно финансиране и държавното управление в Лондон даде на всички благотворителни организации период до 26 февруари, с цел да обезпечат гаранции за своите практики за отбрана и докладване.

Европейската комисия приключи подписването на нови контракти за финансиране с всички филиали на Oxfam, до момента в който завърши своята оценка. " Ще разгледаме доста по-подробно обясненията, които ще получим от Oxfam, тъй като те са получили повече от 40 млн. евро по планове за филантропична помощ ", изясни Мимица. Комисарят добави, че се надява, че образецът на Oxfam в Хаити, където чиновниците на организацията са експлоатирали полово локални дами, " в действителност ще ни накара да мислим по какъв начин да укрепим личните си процедури " и че " в последна сметка това може да докара до основаването на указател на организациите или до някакъв сходен вид аршин, който би бил по-ефективен в предотвратяването на непозволено държание в бъдеще ".

Алтернативите

Тъй като елементи от развиващия се свят последователно построяват по-големи запаси за справяне с рецесии, един от разновидностите е по-голям дял от помощите да бъдат прехвърляни на локално притежавани и ръководени фондове, които да дават грантове и да поддържат начинания за облекчение на бедността. " Големите играчи биха могли да оказват помощ на тази промяна, вместо да я възприемат като опасност за съществуването си ", показва представител на комисията. По-голямата опасност за тези организации ще бъде, в случай че разочарованата аудитория - загрижена, че нейните дарения разрешават злоупотреби с някои от най-уязвимите хора в света - реши да спре да дава и да призове държавните управления си да създадат същото. Скандалът с Oxfam може да бъде късмет за промишлеността да се придвижи една стъпка по-близо до постигането на това, което всички филантропични и благотворителни организации настояват, че желаят: да бъдат толкоз сполучливи в помощта си за хората, че да станат непотребни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР