Още по темата Няколко от водещите членове на Консервативната партия

...
Още по темата Няколко от водещите членове на Консервативната партия
Коментари Харесай

Министри искат Филип Хамънд за служебен премиер, твърди Sunday Times

Още по тематиката

Няколко от водещите членове на Консервативната партия желаят финансовият министър Филип Хамънд да замести премиера Тереза Мей и да управлява договарянията за Brexit, твърди лондонският Sunday Times. Изданието се базира на членове на политическия кабинет на Мей, съгласно които Хамънд би трябвало да бъде назначен като длъжностен министър председател до края на март 2019 година Дейвид Дейвис, който е министър, отговарящ за договарянията за Brexit, би трябвало да е вицепремиер.

Sunday Times цитира министър от кабинета, който споделя, че " от години Филип е заслужен претендент и на него може да се има повече доверие, в сравнение с настоящия министър председател ". Според него " репутацията на премиера е извънредно тежко накърнена и хората стартират да осъзнават, че тя е толкоз несъответстваща, че не можем да чакаме две години тя да стои на поста ".

Неделното издание разказва още, че измежду консерваторите и държавното управление царува разцепление по въпроса, като има и лагери от поддръжници на Дейвис, и на външния министър Борис Джонсън за министър-председател.
Филип Хамънд бе изтласкан настрана по време на предизборната акция за предварителния избор на 8 юни, който се оказа груба политическа неточност на Тереза Мей. Малко преди изборите даже се заприказва, че ще бъде отхвърлен от поста, само че по-късно звездата му още веднъж изгря. Миналата седмица той подлага на критика премиера поради предизборната ѝ акция и прикани за прагматизъм в договарянията за Brexit, които започнаха в понеделник. Министърът постави завършек на мълчанието, което пазеше по време на акцията, а той има и поддръжници в Брюксел, въпреки персонално той да няма директна роля в договарянията за Brexit.

Новият му прилив на убеденост може да накара Мей и другите министри да дадат приоритет на стопанската система в комплицираните договаряния. " Сигурен съм, че терзанията на бизнеса ще бъдат чути по-добре ", споделя източник в Консервативната партия, поискал да резервира анонимност. Той отхвърли концепцията, че Хамънд може коренно да промени позицията на партията си за Brexit.

Засега и той, и Дейвид Дейвис, както и елементи от Консервативната партия, наподобява, поддържат Мей макар спекулациите в медиите, че противници към този момент се редят, с цел да ѝ вземат мястото. Попитан какъв брой дълго може да остане на поста си, Хамънд избегна въпроса. " Тереза управлява държавното управление и мисля, че то би трябвало да си свърши работата. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР