Още по темата: Матурата дойде! Днес е изпитът по български

...
Още по темата: Матурата дойде! Днес е изпитът по български
Коментари Харесай

Разказ за богатството смени гледната точка на матурата

Още по тематиката: Матурата пристигна! Днес е изпитът по български език за 7 клас Седмокласник: Най-трудното на изпита са пликовете

Беден момък, който се стреми към благосъстояние, обърна гледната точка на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература през днешния ден. Веднъж – с цел да преразкажат непознатия текст „ Богатството на момъка ” от името на момчето, а не като безпристрастен повествовател. И повторно – с цел да се замислят самите те кое е значимото в живота.

На излизане от изпита двете паралелки седмокласници от СУ „ Св. Климент Охридски ” бяха единомислещи, че трансформиращият преразказ е най-трудната част на изпитния формат. Но другояче националното външно оценяване не било тежко.

Зарина, която желае да продължи в паралелка с британски в Хуманитарната гимназия, не се затруднила на нито един въпрос. Със съученичката й Ани харесали текста за преразказа. Той е за момче бедняк, което мечтае да живее по-добре. Старец му предлага да сбъдне въжделенията му, като му подава огледало и изяснява, че каквото види момчето в него, това ще получи. Но когато младежът вижда в огледалната повърхнина покои и лукс, се оказва, че в подмяна би трябвало да даде очите, ръцете или краката си. Момчето на три пъти отхвърля.

„ Поуката е, че човек не би трябвало в никакъв случай да се мисли за безпаричен. Господ му е дал всичко. Когато е здрав, може да го реализира ”. С този извод излезе от изпита Мартин Пенчов. Той е от 7. Б клас в учебното заведение, в който учи целият футболен тим на „ Ботев ” в неговата възрастова група. Веднага след теста Мартин поведе приятелите си на почерпка, тъй като през днешния ден навършва 14 години.

Съотборникът му Георги Кущанаров се оказа късметлия – вечерта преди изпита преговорил таман творби, за които имало въпроси на националното външно оценяване. И той най-вече мислил за преразказа. Но, колкото и да е сложна литературата, футболът е още повече. Момчето играе като халф и бранител и ще продължи да залага на спорта. Затова оценката от теста не му е толкоз значима - остава в същото школо и няма да гони място в елитна гимназия, само че може би в националния отбор. Преди това обаче в сряда би трябвало да издържи и изпита по математика в 7. клас. „ Е, там към този момент ще е напън ”, призна си момчето.

Мерием Абазова от 7. А имала усложнения и на българския – не могла да запомни всички елементи от текста за трансформиращ преразказ във втория модул. „ Не би трябвало да гледаме какъв брой имаме, а себе си. Богатствата са в нас ”, разтълкува текста момичето. Ще кандидатства в Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, защото желае да употребява гения си в рисуването като занаятчия на декори. Натам се е ориентирала и Лилит. Велина излезе от изпита обнадеждена, че се е справила и ще я одобряват в Хуманитарната с френски, а Елица – в Английската.

А Георги Кущанаров напряко си писа петица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР