Още по темата AT&T обмисля продажбата на звеното си за

...
Още по темата AT&T обмисля продажбата на звеното си за
Коментари Харесай

Продажбата на CNN е условие за сливането на Time Warner и AT&T

Още по тематиката
AT&T обмисля продажбата на звеното си за отбрана на дома Digital Life

Компанията търси метод да понижи дълга си преди сливането с Time Warner
21 авг 2017
Най-голямата договорка за годината:

AT&T купува филмовата Time Warner

През американското обединение ще се смени контролът над българската bTV
23 окт 2016 Министерството на правораздаването в Съединени американски щати е поискало от AT&T да продаде Turner Broadcasting - компанията майка на CNN, или своето звено DirecTV, което доставя сателитна телевизия. Това написа Reuters, базирайки се на свои източници. От АT&T обаче отхвърлят да има публично искане за сходна продажба. От министерството също отхвърлят.

Според източниците настояванията са, с цел да може регулаторите да одобрят договорката на AT&T с Time Warner, която беше оповестена в края на предходната година. Още тогава се очакваше, че регулаторните органи няма елементарно да дадат зелена светлина и ще чакат компаниите да се разделят с част от своите активи.

Президентски проблеми

Искането на министерството обаче се приема от някои страни по договорката като персонална вендета на администрацията поради неприятните връзки на CNN и президента Доналд Тръмп, който упрекна малкия екран неколкократно в основаването и разпространението на подправени вести. Президентът също по този начин упреква малкия екран и в манипулативно отразяване на политиките и дейностите му. Тръмп се разгласи срещу договорката още като претендент за президент. Тогава той разгласи, че в случай че победи, неговата администрация няма да допусне договорката в стремежи от двете страни тип.

Според изпълнителния шеф на AT&T Рандал Стивънсън обаче регулаторните органи в Съединени американски щати не са поискали продажбата на CNN като изискване за утвърждение на сливането с Time Warner на стойност 85 милиарда $. " Никога не са ми казвали, че цената за договорката е продажбата на CNN. Никога ", разяснява Стивънсън. " И също по този начин в никакъв случай не съм предложил да бъде продадена малкия екран. Както споделих и през вчерашния ден, нямам никакви планове да продавам CNN. Всички сме учудени от новата информация. " Стивънсън добави, че компанията ще се бори за договорката даже и да се наложат правни борби.

Именно такива правни борби се чакат. Юристи към този момент разясняват, че поради персоналните дразги на Тръмп и CNN утвърждението на договорката и евентуалното дело биха били доста комплицирана материя за разглеждане от страна на съда.

Изненада за вложителите

Развитието се оказа изненадващо за вложителите в компанията, като акциите на Time Warner изгубиха 6.5% от цената си, до момента в който тези на AT&Т - по-малко от 1% от цената си. Искането на министерството най-вероятно ще усложни още повече договорката и диалозите на двете компании с регулаторните органи. Сделката беше оповестена през октомври 2016 година и беше най-голямата за предходната година. Няколко пъти от AT&T разясниха, че договорката ще бъде приключена до края на 2017 година, само че в този момент това наподобява доста малко евентуално.

AT&T желае да купи Time Warner, която държи каналите на HBO, филмовото студио Warner Bros и новинарския канал CNN, с цел да може да свърже двете копмания в един общ пакет. АT&T от своя страна разполага с мобилни услуги и видеозвено. И двете компании обаче имат проблеми с новите трендове в промишлеността, където от ден на ден преобладават видеоуслуги като Netflix и Amazon Prime.

В договорката има и българска страна, като медийната група на bTV е благосъстоятелност на Central European Media Enterprises – CME, която от своя страна е благосъстоятелност на Time Warner. При сходни огромни покупко-продажби регулаторните органи постоянно желаят фирмите да се разделят с по-малките си странични бизнеси, с цел да не се концентрира монополна власт. Това прави промяната на собствеността на bTV на най-високо равнище с една концепция по-вероятна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР