Още по темата Akzo Nobel продава химическия си бизнес на

...
Още по темата Akzo Nobel продава химическия си бизнес на
Коментари Харесай

Akzo Nobel ще изплати 5.5 млрд. евро на акционерите след продажбата на химическия си бизнес

Още по тематиката
Akzo Nobel продава химическия си бизнес на Carlyle Group за 10.1 милиарда евро

Сделката е част от стратегическото преструктуриране на холандската компания
29 мар 2018
Akzo Nobel договаря за обединение с Axalta

Скандалите към последния опит за обединение на холандската компания пораждат въпроси по отношение на договорката
30 окт 2017
Akzo Nobel подписва помирение с вложителя деятел Elliot

Споразумението поставя завършек на борбата сред компанията и най-големия й акционер
16 авг 2017
Напрежение на върха в Akzo Nobel

Антъни Бургманс се отдръпва като ръководител на компанията вследствие на инвеститорски напън
26 юли 2017
Директорът на Akzo Nobel подаде оставка

Тон Бюхнер се отдръпва по здравословни аргументи, ще го замести Тиери Ванланкер
19 юли 2017
PPG се отхвърля от договорка с Akzo Nobel
2 юни 2017
Akzo Nobel завоюва разногласието в съда против недоволни акционери

Група притежатели упорстваха бордът на шефовете да одобри офертата за придобиване от американската PPG
30 май 2017 Холандският производител на бои и покрития Akzo Nobel разгласи, че ще изплати на акционерите си сумата от 5.5 милиарда евро, откакто продажбата на химическия му бизнес завърши тази седмица. Така компанията извършва обещанието, направено през март, да даде на акционерите по-голямата част от постъпленията от договорката, написа Reuters. През март Akzo Nobel продаде химическото си поделение на частната капиталова компания Carlyle Group за 10.1 милиарда евро, като генерира чисти доходи от 7.5 милиарда евро.

Компанията съобщи, че ще изкупи назад акции на стойност 2.5 милиарда евро и ще разпредели 1 милиарда евро в специфичен дял. Освен това тя ще разпредели 1 милиарда евро от импортирания капитал. Преди това, в края на предходната година, Akzo е платила на акционерите спомагателен дял от 1 милиарда евро. От компанията споделиха, че изкупуването на акции се чака да бъде приключено доникъде на 2020 година

Продажбата

Akzo Nobel реши да продаде своето химическо поделение при започване на предходната година, откакто отхвърли оферта за усвояване от 26 милиарда евро от страна на американския съперник PPG Industries. Група притежатели упорстваха бордът на шефовете да одобри офертата за придобиване. Отказът да се приказва с PPG докара до вътрешни битки сред акционерите, които влязоха в съда с несполучлив опит да отстранят ръководителя Антъни Бургманс.

PPG industries интензивно се опитваше да придобие най-голямата европейска компания за химикали. Сделката беше финансово преференциална и за двете компании, като щеше да сътвори международен водач в производството на бои и химикали с необятно приложение в електрониката и галактическите технологии. Решението на управителния екип Akzo Nobel да остане самостоятелна обаче наподобява все по-правилно, до момента в който компанията сполучливо върви към възстановяване на доходността си.

Разпределението на капитала, оповестено от компанията във вторник, е удивително, защото такива заплащания не се таксуват с 15-процентовия налог при погашение на дивиденти в Холандия. Данъкът върху дивидентите визира единствено задграничните акционери и се чака да бъде отстранен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР