Още една от рушащите се стари сгради във Варна ще

...
Още една от рушащите се стари сгради във Варна ще
Коментари Харесай

Втори живот: Реставрират варненска синагога - Топ новини

Още една от рушащите се остарели здания във Варна ще заживее нов живот. Потъналата в руини Сефарадска синагога следва да бъде възобновена в цялостния й искра. Еврейският храм обаче няма да стане още веднъж молитвен дом, а културно-образователен център, разкри пред Дарик Олег Калдерон, ръководител на Регионалната организация на евреите „ Шалом “.

Синагогата е първият еврейски молитвен дом във Варна, открит през 1890 година За времето си е била една от най-красивите здания в града. Строена е в мавритански жанр, с обособени готически детайли, като фасадата е богато орнаментирана. Тя е една от най-големите в Европа от този тип, като прилича архитектурата на средиземноморските еврейски молитвени домове.

Сградата не извършва функционалностите на храм от началото на Втората международна война. Дълги години храмът бе под егидата на Българския съюз за физкултура и спорт и се ползваше като зала за бокс, в която е упражнявал и олимпийският първенец Ивайло Маринов. Стои празна от годините на народна власт. В момента постройката е в риск, необитаема, без покрив и пред сриване.

Синагогата е мъчно откриваема и съвсем невидима. Намира се зад Шаба на Военноморски сили, сред няколко жилищни здания, като до нея се стига през ул. ”Плиска ”. От известно време достъпът до рушащата се и рискова постройка е изцяло стеснен с железна ограда

Сефарадската синагога, която е архитектурен монумент, ще бъде възобновена в достоверния си тип. Изцяло ще бъде непокътната фасадата, като орнаментиката няма да се трансформира. С методите на актуалното строителство стените ще бъдат в допълнение укрепени от вътрешната страна. Пространството вътре ще бъде преразпределено за задачите на културно-образователния център.

Проектът за възобновяване на синагогата съществува от няколко години, само че бюрократични пречки забавиха реализацията му. По думите на Калдерон, сега спънка е само „ скоростта на българската народна власт ”.

„ Проектът мина всевъзможни съгласователни процедури. Има обезпечено финансиране. Последно се чака удостоверение от Министерство на културата, с цел да стартира укрепването на стените и последователното възобновяване на постройката ”, изясни ръководителят на „ Шалом “.

Очакванията на Олег Калдерон са бюрократичната сага да завърши до края на годината и да стартира укрепването. От началото на същинското строителство до довеждане докрай на постройката ще са нужни година и половина.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР