Още две антични перли на Филипопол - Небет тепе и

...
Още две антични перли на Филипопол - Небет тепе и
Коментари Харесай

Две перли в короната на Пловдив ще блеснат догодина

Още две антични перли на Филипопол - Небет тепе и Източна врата, ще притеглят като с магнит туристите. Реставрацията на археологическите комплекси стартира от на следващия ден и би трябвало да бъде приключена до края на идната година.



Проектът “По крепостните стени на Филипопол ” коства 8 млн лв., от които близо 6 е европейско финансирсне.

”Това е изстрадан план, стартират преди 12 години, само че по справедливи и субективни аргументи той не се случи..Спасен е в налия мандат и е знаков за Пловдив.Милчо  Левиев си отиде афектиран на Пловдив, само че изиска прахът му да бъде разпилян тук ”, сподели кметът Здравко Димитров, който се качи на Небет тепе да даде старт на плана дружно с кмета на “Централен ” Георги Стаменов и заместниците Пламен Райчев и Пламен Панов.



Арх. Румяна Пройкова, един от създателите на плана, увери, че реставрацията  на Небет тепе ще де извърши без надграждане на крепостните стени, а задачата е античните градежи да се експонират измежду зелен килим, който ще обрисува графиката  на археологическите структури.

Достъп до Небет тепе ще бъде неразрешен, предизвести Пламен Райчев. Археолози ще вършат в допълнение изследване.



Препълнени с кутии и шишета кошчета посрещнаха кметовете в 10 часа на тепето, когато тук е оълно с туристи. Здравко Димитров разпореди да се почисти и на секундата от “Градини и паркове ” дойде екип.

Снимки от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР