Още днес да се разгледа искането за военна помощ за

...
Още днес да се разгледа искането за военна помощ за
Коментари Харесай

ГЕРБ: Ако сега правителството не вземе ясна позиция и не подкрепи Украйна, утре ще бъде късно

Още през днешния ден да се прегледа настояването за военна помощ за Украйна, упорстват от ГЕРБ
ПГ на ГЕРБ-СДС упорства още през днешния ден в програмата на Народното събрание да бъдат включени и да се прегледат настояванията за оказване на военна помощ на Украйна.

Припомняме, че все още има две оферти – едното е на „ Демократична България “, а другото на ГЕРБ. Опозицията укори ръководещите, че поддръжката им за Украйна е подправена.

„ 20 дни проекторешенията не могат бъдат прегледани в комисиите, тъй като ръководещото болшинство саботира това. А, през днешния ден министърът на туризма ни заяви, че три месеца човечност към украинците стигат и държавното управление ще спре помощите за хотелиерите, които настаняват бежанци. Това ли е солидарността, с която се хвали непрекъснато държавното управление, с изключение на сълзливи приказки по какъв начин оказваме помощ на Украйна “, попита зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по време на брифинг в Народното събрание след срещата на депутатите от външната комисия с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

„ Време е да се уплътни декларацията на Народното събрание от началото на съветската експанзия против Украйна. Време е да се предприеме компактност и стойност, другояче всичко остава празни приказки и още веднъж ще си научаваме от някого си извън какви диалози води държавното управление “, настоя Митов.

Той съобщи, че му е омръзнало да схваща извън - било от други държавни управления, било от Европейска комисия какви тъкмо външнополитически диалози води държавното управление за Република Северна Македония (РСМ).

По думите му на срещата с Дмитро Кулеба с депутатите, ръководещите още веднъж са увъртали тематиката.

„ Министър Кулеба е задоволително изкусен - той сподели, че ние би трябвало да решим за изпращането на оръжие, само че отказвайки да помогнем, ние оказваме помощ на агресора. Едва ли някой си мисли, че той е тук на протоколна среща “, изясни някогашният външен министър Екатерина Захариева.

„ Ние изразихме ясна поддръжка, която имаме още от първия ден на тази война “, акцентира тя.

„ Ще предприемем всички нужни стъпки, с цел да може въпросното проекторешение да влезе в зала и да се гласоподава. Включително и изключително съвещание. Ще настояваме още през днешния ден да влезе в зала “, уточни Даниел Митов.

От ПГ на ГЕРБ-СДС не намират никакви юридически спънки да се окаже военна помощ на Украйна.

Според тях ръководещото болшинство непрестанно виси на настроението и на златния пръст на сътрудниците си.

Екатерина Захариева напомни, че единствено преди 3 седмици е имало общо съвещание на комисията по външна политика и защита и някогашният външен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ е поискала точката да влезе в дневния ред. Единствените, които дали своят вот обаче това били ГЕРБ.

„ Крайно време е лицемерието и поддръжката за взаимност да престане да бъде единствено на думи, тъй като в случай че в този момент държавното управление не вземе ясна позиция и не поддържа Украйна във войната й за свободата и независимостта й, на следващия ден ще бъде късно “, предизвести Захариева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР