Осезаемо повишение на максималния осигурителен доход предвижда финансовият министър Асен

...
Осезаемо повишение на максималния осигурителен доход предвижда финансовият министър Асен
Коментари Харесай

Голям разход за работодателите: Василев вдига максималния осигурителен доход

Осезаемо покачване на оптималния застрахователен приход планува финансовият министър Асен Василев. Това излиза наяве от направения от него и оповестен проектобюджет за 2024 година, както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка, написа economic.bg.

От идната година таванът на осигуровките да се повдигане от 3400 на 3750 лева Това планува проектобюджетът, направен от Василев и екипа му. Прогнозите са в идващите години той да се усили на 4130 лева от 2025 година и на 4430 лева през 2026 година – или с една четвърт от равнището, на което е той в този момент.

по-висок застрахователен приход, повече разход за работодателите

Повишаването на оптималния застрахователен приход ще докара до повече доходи в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ), откъдето се заплащат пенсиите. Финансовото министерство пресмята, че от повишението с 350 лева следващата година ще бъдат събрани спомагателни към 303 млн. лева

Това автоматизирано значи по-високи разноски за работодателите. Традиционно в България на осигурителния таван са заетите главно в IT бранша – над една пета от всички осигуряващи се на 3400 лева

Осигурителният таван в България последно бе нараснал с Бюджет 2022, само че от 1 април, когато той влезе в действие. Дебати за повдигането му имаше на няколко пъти през последните две години, като по време на един от тях – за повдигането и на минималния, и на оптималния предел – финансовият министър дефинира бизнесите, които не могат да си разрешат по-високите им размери, като “некадърни ” и “некомпетентни ”.

 компютър Снимка: Pixabay

Всички организации от високотехнологичния бизнес предизвестиха още предишния месец, че са срещу растеж на тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула. Те не изключват догадка на стесняване на работните места в бранша.

Само преди дни ръководителят на Българската софтуерна асоциация БАСКОМ Доброслав Димитров прикани властимащите за постоянна данъчна рамка.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР