Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и

...
Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и
Коментари Харесай

Ню Йорк и още 7 американски щата заведоха дело за измама срещу Nexo

Осем американски щата завеждат дело против криптобанката Nexo, учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев.

Причината е нерегистриран артикул за криптовалута на компанията.

Според американската телевизия CNBC щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт настояват, че Nexo е предложила на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да даде нужните доклади. Без достъп до тези финансови доклади, съгласно щатските регулатори, вложителите не биха могли да вземат осведомени капиталови решения.

Осемте щата настояват, че Nexo е внушила на вложителите, че е лицензирана и записана платформа.

Депозитният артикул на доктрина разрешавал на вложителите да вложат активи в Nexo в подмяна на рентабилност до 36%, само че на процедура компанията е признала, че единствено един неин артикул носи 36% рента - за най-високия клас клиенти Platinum, освен това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предложили за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на $. А за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едвам 7 и 8%.

Nexo има лицензи едвам в четири от щатите, поискали прекъсване на активност й: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд, пишат от Капитал. Едно от вероятните пояснения за казуса е, че лицензите на Nexo се издават на разнообразни юридически сдружения. Обвинението в Ню Йорк твърди, да вземем за пример, че уеб сайтът на компанията се оперира от Nexo Capital, което има лиценз за работа единствено в Канада. Повечето лицензи на компанията в Съединени американски щати са на друго сдружение - Nexo Financial, само че даже и в щати с лиценз компанията има проблеми.

От компанията обявиха, че обвиняванията са излезли часове преди тя да разгласи, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е дребен заемодател от Уайоминг с активи под $100 млн., като от компанията не упоменават какъв дял е добит, въпреки да настояват, че трансакцията е предходна през регулаторно утвърждение.

" Това е значимо достижение в подтекста на борбата, която от месеци се води сред другите щатски регулатори, Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) и Office of the Comptroller of the Currency (OCC) за одобряване на това кой регулатор има пълномощия върху съотвените интензивности на крипто фирмите ", споделиха от компанията.

" Nexo е в доста устойчиво финансово положение и е единствената компания, непокътната от пазарните турболенции, предоставяща лихвоносещи артикули. Ясно доказателство за устойчивостта ѝ е фактът, че само на Nexo не се наложи да бъде спасявана, да лимитира тегленията, не й се наложи да търси ликвидност от други институции, няма експозиции към никоя от банкрутиралите крипто компании, не е била част от раздаването на необезпечени заеми, а таман противоположното – взе участие интензивно в оздравяването на промишлеността, чрез придобиване на затруднени компании ", разясниха от Nexo.

Един от създателите на Nexo e Антони Тренчев: някогашен народен представител от Реформаторския блок. Другият е Коста Кънчев: братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев, който беше упрекнат от Софийска градска прокуратура в длъжностно заграбване в края на 2021 година Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева.

Това не са първите юридически проблеми за компанията. През 2020 година група клиенти от Калифорния съди крипто компанията поради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. А през октомври 2021 година щатът подреди на компанията да приключи част от активността си, тъй като е предложила скъпи бумаги, без да има нужния лиценз. Отделно компанията е в дълготраен юридически спор с третия от съоснователите - Георги Шулев.

Междувременно през последните месеци в международен мащаб бе регистриран срив на криптовалутите, което докара до оповестяване във банкрут на няколко от най-големите международни заемодатели на криптовалута – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР