Осъдената в Русия американска баскетболистка Бритни Грайнър е преместена в

...
Осъдената в Русия американска баскетболистка Бритни Грайнър е преместена в
Коментари Харесай

Американската баскетболистка, осъдена в Русия, е пратена в наказателна колония

Осъдената в Русия американска баскетболистка Бритни Грайнър е преместена в наказателна колония, оповестиха юристите ѝ, представени от.

На 4 ноември американката е била изпратена от следствения арест в колония с общ режим за изтърпяване на наказването си. През август тя получи по дело за контрабанда на опиати.

В Русия Грайнър се състезаваше за баскетболния клуб УГМК от Екатеринбург. На 17 февруари тя беше арестувана на летище " Шереметиево " при идването си от Ню Йорк. По данни на следствието в багажа ѝ са били открити пълнители за електронна цигара с масло от канабис. Веществото е изцяло легално в някои американски щати, само че в Русия е неразрешено.

След оповестяване на тежката присъда през август, юристите на Бритни Грайнър апелираха и желаеха тя да бъде понижена. Техните претекстове бяха, че наказването е непропорционално на закононарушението и е в несъгласие с съветската правосъдна процедура. Съдът обаче отхвърли обжалването.

„ Към момента нямаме информация нито къде се намира, нито къде отива “, споделиха при започване на седмицата юристите на баскетболистката Мария Благоволина и Александър Бойков. По думите им те и американското посолство в Москва е трябвало да бъдат известени, когато Грайнър бъде отведена в колония.
Размяна на пандизчии
Още през август се появиха информации, че американската баскетболистка може да стане разменна монета във влошените връзки сред Съединени американски щати и Русия след нахлуването на съветските войски в Украйна.

Тогава говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че Вашингтон е отправил съществено предложение за замяна на пандизчии и прикани Москва да го одобри.

По информация на американските медии предлагането е било Грайнър и различен американски жител - Пол Уилън , наказан в Русия за шпионаж, да бъдат разменени за руснака Виктор Бут . Последният е прочут с прозвището " Търговеца на гибел " и излежава 25-годишна присъда в Съединени американски щати по обвинявания, че е продавал оръжия на терористични организации.

Още в деня след оповестяването на присъдата на Грайнър съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че в Кремъл са подготвени да обсъдят замяна на пандизчии, само че в границите на дипломатическия канал, за който са се били уговорили президентите на двете страни – Владимир Путин и Джо Байдън.

Оттогава насам обаче не е излизала информация за развиване по сходни договаряния.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР