Орхидеите могат да цъфтят през по-голямата част от годината, но

...
Орхидеите могат да цъфтят през по-голямата част от годината, но
Коментари Харесай

Ако искате орхидеята да цъфти всяка година, направете това

Орхидеите могат да цъфтят през по-голямата част от годината, само че когато последните им цветове паднат, тогава би трябвало да измененията грижите за тях. Ако желаеме растението да се съживи след есенно-зимния интервал, би трябвало да имаме поради няколко правила, които ще удължат живота му.

През есента и зимата орхидеите могат да преминат във фаза на отмора, което ще им разреши да натрупат мощ и да изградят зелена маса, без която няма да се появят нови цветни издънки. Случва се обаче орхидеите да не цъфтят до две години. Оказва се, че грижите за една орхидея след прецъфтяването ѝ са извънредно значими, с цел да може растението да оцелее и да цъфти още веднъж. Как да насърчим орхидеята да цъфти още веднъж?

Грижи за орхидея след цъфтежа

Грижата за орхидеята след цъфтежа би трябвало да се прави на два стадия. Първият стадий се състои в подкастряне на издънката, на която е цъфтяло растението, а във втория стадий е да се даде интервал на отмора на орхидеята, в който тя да се регенерира преди идващия разцвет. В

Подрязване на орхидеите след цъфтежа

При орхидеи, които не образуват псевдобулби или коренища (например орхидея Ванда, Доритис), откакто цветовете избледнеят и стъблото изсъхне, издънката на съцветието би трябвало да се отреже допустимо най-близо до най-високото листо - в противоположен случанй яма да продължи да цъфти. Ако оставим изсъхнала цветна издънка върху растението, тя ще спре развиването на младите издънки. В допълнение, орхидеята, която желае да регенерира умиращия орган, последователно ще отслабне. 

Изключение на това предписание е орхидея Phalaenopsis. Представителите на този жанр имат способността да цъфтят наново на същата издънка. След като цветовете на орхидеята избледнеят и опадат, можем да премахнем оголеното съцветие, като го подрежем допустимо най-близо до най-високия лист, след което понижим поливането и го преместим на по-хладно място, с цел да възвърне силата си преди идващия разцвет.

Орхидеи, които създават псевдобулби или коренища (напр. Oncidium, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Zygopetalum, Paphiopedilum) не цъфтят повторно от една и съща псевдобулба. В тези образци цветните стъбла порастват извънредно от едногодишни псевдобулби. Когато след цъфтежа всички цветя опадат и издънката на съцветието изсъхне, тя би трябвало просто да се в профил. Старите псевдобулби към този момент не са дейни, само че са ресурс за вода и храна за нов напредък, заради което премахването им е неподходящо. След 2-4 години старите псевдобулби умират и губят привлекателния си тип - едвам тогава би трябвало деликатно да се отделят от растението и да се изхвърлят.

Регенерация след цъфтежа на орхидеята

След края на цъфтежа през есента и зимата орхидеите се нуждаят от време за регенерация, т.е. вторият стадий от грижата за тях, който е интервалът на отмора. Пропускането му е доста огромна неточност, която води до прекъсване на развиването на младите цветни леторасти. Цъфтящите екземпляри се оферират в продажба през цялата година, тъй че вкъщи би трябвало да ги сложим изкуствено в интервал на покой, без значение от сезона.

След прецъфтяване би трябвало да спрем торенето на орхидеята, да ограничим нейното поливане и оросяване до цялостно изсъхване на почвата. След това е добре да преместим орхидеите на хладно място (около 16-20 градуса С) и в слънчево помещение за към три-четири месеца. Когато растенията стартират да пускат млади филизи и корени, тогава се връщаме към грижите, които сме ползвали преди. Започваме още веднъж да ги торим и поливаме, преди да ги преместим на по-топло и мрачно място.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР