Много от нас търсят не само красиви, но и екологични

...
Много от нас търсят не само красиви, но и екологични
Коментари Харесай

Спатифилум – как да се грижим за него и защо си струва да го имате у дома?

Много от нас търсят освен красиви, само че и екологични решения. Във време, когато се опитваме да понижим екологичния си отпечатък, Спатифилум се оказва съвършената композиция от хармония и функционалност.

Стайните растения имат забележителната дарба да вдъхват живот на всяко жилищно пространство и измежду тях Spathiphyllum, или по-известен като Peace Lily, се откроява като известен избор както за домове, по този начин и за офиси.

Неговата обилна, наситено зелена зеленина и елегантни бели цветове го вършат изумително допълнение към всеки интериор. Но Spathiphyllum предлага повече от просто естетическа прелест. Той е отличен пречиствател на въздуха и елементарен за поддръжка. В тази публикация ще разгледаме насладите от това да имате Spathiphyllum вкъщи и по какъв начин да го отглеждате, с цел да процъфтява.

Защо Spathiphyllum?

Ако към момента не сте имали опция да се запознаете с това неповторимо цвете, ето няколко аргументи, заради които би трябвало да се замислите за него:

  • Изящен външен тип: Спатифилумът е прочут със своите изящни, извити листа, които елегантно се спускат каскадно от центъра. Тези лъскави, тъмнозелени листа обезпечават атрактивен декор на неговата отличителна линия – белите, сходни на качулка лопатки, които наподобяват на лилия, давайки общото име на растението.
  • Пречистване на въздуха: Освен образното си обаяние, растението има силата да пречиства въздуха. Ефикасно отстранява нормалните вътрешни замърсители като формалдехид, амоняк и бензол. Наличието му в дома ви може доста да усъвършенства качеството на въздуха в пространствата.
  • Адаптивност: Спатифилумът е прочут със своята адаптивност към разнообразни условия на закрито. Може да вирее при умерена до слаба светлина, което го прави съвършен избор за пространства с лимитирана слънчева светлина.
  • Проста грижа: Не се нуждае от специфични умения или доста време, с цел да се развие и да наподобява красиво.
  • Естетично допълнение към интериора: Благодарение на разнообразието от сортове Spathiphyllum, можете елементарно да изберете подобен, който идеално ще дава отговор на характера на вашия дом.
  • Символ на мира: Традиционно лилията на мира символизира мир, естетика и успокоение. Наличието му в дома ви може да внесе чувство за успокоение и естетика във вашето пространство.

Спатифилум типове

Спатифилумът е известен измежду феновете на растенията най-много поради атрактивния си външен тип и способността си да пречиства въздуха. Поради възходящата известност на това растение, основани доста разновидности, различаващи се по мярка, форма на листа и характерности на цветя.

По-долу са някои известни разновидности на Spathiphyllum:

  • Spathiphyllum „ Шопен “ -Това е един от най-популярните сортове, характеризиращ се със светлозелени, лъскави листа и огромни бели цветове.
  • Spathiphyllum ‘Mauna Loa’ – Сорт с огромни листа и съцветия. Името му идва от вулкана Мауна Лоа в Хавай, което се отнася до неговия „ разпространяващ се “ темперамент.
  • Spathiphyllum ‘Petite’ – Както подсказва името, това е вид джудже. Перфектен за тези, които желаят да имат Spathiphyllum на бюро или дребен перваз на прозореца.
  • S pathiphyllum „ Sensation “ – Един от най-големите налични сортове Spathiphyllum, достигащ до 1,5 метра височина. Има огромни, тъмнозелени листа и огромни съцветия.
  • Spathiphyllum „ Домино “ – Оригинален вид с пъстри листа, които имат бели петна и линии на зелен декор.
  • Spathiphyllum ‘Picasso’ – Друг цветен вид, с по-светли неправилни петна по листата.
  • Spathiphyllum ‘Sweet Chico’ – Малък вид с нежни, тесни листа и дребни съцветия.

Не забравяйте, че без значение от типа, който изберете, главните правила за грижа за Spathiphyllum остават сходни. Различните сортове обаче може да имат малко разнообразни потребности, изключително що се отнася до размера на саксията или честотата на презасаждане, тъй че си коства да обърнете внимание на характерните потребности на определения вид.

Спатифилум развъждане

Spathiphyllum е едно от най-популярните стайни растения в доста домове. На първо място, той е скъп поради красивите си бели цветя, които наподобяват на водни лилии. Освен с атрактивния си външен тип, спатифилумът е и прочут пречиствател на въздуха. По-долу ще намерите някои препоръки за грижата за това растение.

Позиция

Спатифилумът пораства най-добре на светли места, само че избягвайте директна слънчева светлина, която може да аргументи изгаряния на листата. Частично сенчести места или светли места с дифузна светлина са идеални.

Поливане

Спатифилумът не е почитател на сухата почва, само че в това време не обича да стои в езера с вода. Поливането би трябвало да е умерено, за предпочитане е да се ревизира влажността на почвата преди идващото поливане. Горният пласт на почвата би трябвало да е леко изсъхнал сред поливанията. През интервала на напредък (пролет-лято) растението може да се нуждае от по-често поливане в съпоставяне със зимата.

Торене

През пролетта и лятото, когато растението пораства интензивно, си коства да прилагате тор за цъфтящи растения на всеки 2-3 седмици. През зимата торенето може да бъде лимитирано или изцяло пропуснато.

Влажност

Спатифилумът обича нараснала мокрота на въздуха. Понякога можете да пръскате листата с вода, изключително в топлите дни или когато стаята е суха заради отопление.

Температура

Растението избират температури сред 18°C и 27°C. Избягвайте да ги излагате на студено течение или неочаквани температурни съмнения.

Пресаждане

Най-добре е да пресаждате млади растения всяка година напролет. По-старите растения могат да се пресаждат по-рядко, да вземем за пример на всеки 2-3 години. Изберете саксии с диаметър почти 2 см по-голям от предходния.

Подрязване

Отстранете избледнелите цветя и пожълтелите листа, тъй че растението да наподобява естетично и да може да насочи силата си към нови издънки.

Наблюдавайте своя Спатифилум и съобразете грижите за него с неговите потребности, а в подмяна той ще ви се отблагодари с хубав външен тип и чист въздух в дома ви.

Spathiphyllum във философията за по-малко боклуци

Чудите ли се по какъв начин цветето се вписва във философията за по-малко боклуци? Освен че е екологична интериорна украса единствено по себе си, то ни разрешава да се откажем от доста изкуствени украшения и ароматни свещи. То работи като натурален, благонадежден пречиствател на въздуха, премахвайки нуждата от закупуване на електрически уреди за тази цел.

Спатифилумът е освен това от растение. Той е същински, зелен другар, който ще резервира въздуха в дома ви пресен и ще му придаде неповторимо обаяние. Опитахте ли към този момент силата на това неизмеримо растение?

Спатифилум – Обобщение

В умозаключение, Spathiphyllum, или Peace Lily, е универсално и образно привлекателно стайно растение, което предлага голям брой преимущества. Способността му да пречиства въздуха, да се приспособява към разнообразни светлинни условия и да изисква минимални грижи го прави отличен избор както за опитни фенове на растенията, по този начин и за начинаещи. Внасянето на нотка природа във вашия дом в никакъв случай не е било по-достъпно или по-красиво, в сравнение с с Peace Lily.

Вижте още:

Вижте още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР