Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата

...
Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: 139 пострадали културни обекта от началото на конфликта в Украйна

Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) е открила, че 139 културни обекта в Украйна са потърпевши от началото на специфичната интервенция на съветските военни.

" Към 30 май ЮНЕСКО удостоверява, че от 24 февруари насам 139 обекта са развалени: 62 религиозни сгради, 12 музея, 26 исторически здания, 17 здания, предопределени за културни действия, 15 паметника и 7 библиотеки ", се споделя в изказването.

В същото време организацията акцентира, че " нито един обект от листата на международното завещание на ЮНЕСКО не е бил опустошен ". Въпреки че това са предварителни данни, описът на повредените културни обекти се ревизира и актуализира постоянно. Повечето от включените в листата обекти се намират в Харковска (40), Донецка (38) и Киевска (26) област.

Днес френското външно министерство заяви, че ALIPH, чийто съосновател е Франция, е отпуснала пакет от финансова помощ в размер на 2 млн. евро за планове за запазване на украинското културно завещание. Министерството на външните работи увери също, че републиката, взаимно с украинското посолство и секретариата на ЮНЕСКО, обезпечава постоянен мониторинг на положението на културното завещание в Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР