Организацията на Договора за колективна сигурност, който обединява бившите съветски

...
Организацията на Договора за колективна сигурност, който обединява бившите съветски
Коментари Харесай

Русия и средноазиатските републики в съвместно военно учение на границата с Афганистан

Организацията на Договора за групова сигурност, който сплотява някогашните руски републики в Оперативно-наблюдателно дело, стартира военни учения на границата сред Таджикистан и Афганистан, оповестява „ Ройтерс “.
Снимка: btvnovinite.bg
Маневрите са на фона на растящо напрежение сред Таджикистан и Афганистан. Правителството в Душанбе, за разлика от множеството страни в района, отхвърли да уста нови контакт с режима на талибаните и да признае новото държавно управление на Афганистан. Това докара до напрежение сред двете страни, което откри израз в скупчване на военни елементи от двете страни на границата, съгласно информация в последните отчети за обстановката в района.

Маневрите на водения от Русия боен блок включват 5000 бойци и ще продължат шест дни, оповестяват от министерствата на защитата в Москва и Душанбе.

Това е следващото военно обучение на организацията в района след тези през август и септември, в които обаче участваха доста по-малко формирования.

Русия пък е разтревожена от опцията за инфилтриране на ислямистки бойци в средноазиатските републики на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, които Москва преглежда като буферни страни по южната си граница.

След разпада на Съветския съюз Русия продължава да поддържа свои военни бази в района и по-специално в Таджикистан.
Снимка: btvnovinite.bg
Очаква се тази седмица делегация на талибаните да посети Москва за взаимни диалози с Русия, Китай, Пакистан, Индия и Иран, само че съгласно източници в Кремъл не се чака да има пробив в връзките с новите ръководещи на Афганистан.

Този вторник в Москва има и обособена среща на представители на Съединени американски щати, Китай и Пакистан, на която страните да образуват единна позиция за обстановката в Афганистан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР