Оптималното кръвно налягане помага за по-бавното остаряване на човешкия мозък,

...
Оптималното кръвно налягане помага за по-бавното остаряване на човешкия мозък,
Коментари Харесай

Оптималното кръвно налягане помага на човешкия мозък да остарява по-бавно

Оптималното кръвно налягане оказва помощ за по-бавното остаряване на човешкия мозък, сочи изследване на австралийски учени, представено от " МедикълЕкспрес ".

Изследователите от Австралийския народен университет са открили, че мозъкът остава с най-малко шест месеца по-млад от настоящата възраст на човек, който има оптимални индикатори на кръвното.

За естествени стойности се считат 120/80, до момента в който оптималното и здравословно кръвно е по-близо до 110/70, изясняват учените.

Според данните от проучването участниците в изследването, които поддържат високи равнища на кръвното налягане, имат мозък като на по-възрастен човек и в не толкоз положително здравословно положение. Това усилва рисковете от сърдечни болести, инсулт и деменция .

При хората с нараснало кръвно, само че в границите на естествените стойности, също се следи сходен резултат.

" Мнението, че човешкият мозък не е доста здрав поради високото кръвно налягане в по-зряла възраст, не е изцяло правилно ", споделя професор Никола Чербуин, началник на Центъра за проучване на стареенето, здравето и благосъстоянието към Австралийския народен университет. " Този развой стартира по-рано и при хора, които имат обикновено кръвно налягане ".

Кардиологът и съавтор на проучването професор Уолтър Абхаяратна добавя, че в случай че човек успее да поддържа оптимално кръвно налягане , то мозъкът му ще остане по-млад и здрав с придвижване на възрастта.

" Важно е да създадем промени в метода на живот и диетата още в ранна възраст, с цел да предотвратим прекомерно високото кръвно налягане, вместо да чакаме то да се трансформира в проблем, " сподели той.

Австралийските учени в съдействие с сътрудници от Нова Зеландия и Германия проучват повече о т 2000 проучвания на мозъка на 686 здрави хора на възраст сред 44 и 76 години.

Кръвното налягане на доброволците е измервано до четири пъти за 12-годишен интервал. Сканирането на мозъка и данните за кръвното налягане са употребявани за установяване на възрастта му.

Проф. Чербуин изяснява, че направените констатации будят безпокойствие за младежите на възраст сред 20 и 30 години, защото е належащо време нарасналото кръвно налягане да повлияят на мозъка.

Резултатите от проучването демонстрират нуждата всеки, в това число и младежите, да ревизира постоянно кръвното си налягане.
Наскоро направено огромно интернационално изследване откри, че броят на хората над 30-годишна възраст с високо кръвно налягане се е удвоил в световен мащаб.

Данните от анализите на австралийските учени са оповестени в изданието " Фронтиърс ин ейджинг нюросайънс ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР