"Определено смятам, че PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове.

...
"Определено смятам, че PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове.
Коментари Харесай

Доц. Любомира Николаева-Гломб: PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове

"Определено считам, че PCR пробата ще отстъпи на бързите проби. В нашия център се вършат валидации да се види каква е надеждността на даден бърз тест. Смея да настоявам, че бързите проби все още са едно положително решение ". Това изясни в "Денят стартира " с Георги Любенов по Българска национална телевизия доцент Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Чрез PCR тестванията може незабавно да се разбере на какъв стадий от инфекцията е пациентът. Ние работим по тази методика, добави тя. Изключителната сензитивност на PCR теста сега натоварва системата, изкарва доста хора контактни, а в действителност не всеки човек е толкоз инфектиран. Моето мнение на вирусолог е, че достоверността на бързите, антигенни проби, е доста добра, безапелационна е доцент Николаева.

Голяма част от хората задържат антителата си най-малко 5 месеца това е, което споделя сега науката. Имунодефицитните положения са релативно редки, съвсем всички хора са със здрави имунитети ", добави вирусологът.

През тези 10 месеца бяха направени колективи, които изследваха и откриха, че маската защищава и понижава риска в забележителна степен, изясни доцент Николаева.

Беше направено проучване и в закрито помещение какво се случва, в случай че има болен и здрав човек, които поддържат връзка. При помещение 10 кв.м, 3 м височина, другият човек има късмет да се болести едвам след 80 минути, в случай че е вярна вентилацията. Така че, има степен на риск, по тази причина се вземат ограниченията.

Около 40 млн. са неактивните случаи, от тях 29 души евентуално са повторили инфекцията. Част от тези случаи са проследени деликатно. Първият реинфектиран човек е китайски IT експерт, откакто оздравява, той посещава Испания и Латинска Америка по работа, след това се връща в Китай. Там има ужасно непоколебим надзор - всеки влизащ минава в двуседмична карантина, по-късно се изследва с PCR тест, който открива, че той още веднъж е реинфектиран, изясни експертът по отношение на риска от наново заразяване с рисковата зараза.

В Центъра по заразни и паразитни заболявания работим на лимита. Ние сме референтната лаборатория - при нас всекидневно идват по 600-700 проби и в огромната част от времето това се обработва още в същия ден, добави още специалистът.

Спасението е в създаване на доверие към това, което приказват специалистите. Абсолютен синхрон сред това, което споделят специалистите и политическите сили, и по този начин да се построи доверие в популацията, счита доцент Николаева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР