Опитите за преминаване на българо-турската граница са намалели наполовина. Това

...
Опитите за преминаване на българо-турската граница са намалели наполовина. Това
Коментари Харесай

Проверка на границата: Опитите за преминаване на мигранти са намалели наполовина

Опитите за прекосяване на българо-турската граница са намалели на половина. Това откриха при инспекция на оградата служебните министри на вътрешните работи и на защитата. Патрули на Гранична полиция и военни охраняват границата, а от идната седмица се чака включването на екипи и от Военна полиция.

През последното денонощие на границата са спрени и върнати малко над 500 мигранти при над 1000 за предходните дни. Следите на съумелите да преминат през оградата обаче личат.

" Преодоляването на това оборудване става за минути. Те слагат стълби, най-често стволове на дървета, и безусловно за минута или за две минути съумяват да преодолеят оборудването ", изясни Иван Демерджиев, длъжностен министър на вътрешните работи.

Най-сериозен все още остава казусът с неприятното положение на пътищата в граничната зона.

" Те не са ремонтирани качествено в нито един миг. Няма обезпечена пътна мрежа задоволително добра, която разрешава бързо и гъвкаво разрастване на силите ", сподели още Иван Демерджиев.

В помощ по защитата на границата са командировани 350 военни, като при нужда до седмица техният брой може да доближи 500.

" Ние правим наблюдателно-охранителни дейности, само че това може да стане по едно и също време единствено с граничен патрул. Усилваме и с Военна полиция, които имат функционалности за задържане. Така че ще може независимо да патрулират ", съобщи Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата.

Голяма част от каналджиите към този момент са известни на полицията. Работи се по сигнали за подозрения за забъркани в трафика чиновници на Министерство на вътрешните работи. По думите на министъра, те са от приблизително управително равнище в районните дирекции.

" Ще бъдат подхванати ограничения безусловно идващите дни в разнообразни направления. Ще има рокади, ще има лица, във връзка с които ще се подхващат и наказателни производства ", добави Иван Демерджиев.

Центровете за настаняване на мигранти не са запълнени напълно, разяснява вътрешният министър. Отворено е едното от фургонните селища. При нужда ще бъде отворен и приемателния център в Елхово.

Репортер: Румяна Стефанова
Оператор: Румен Колев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР