Опитай пак, пробвай по по-добър начин – това е формулата,

...
Опитай пак, пробвай по по-добър начин – това е формулата,
Коментари Харесай

Байомик, или как да направиш пробив в нова ниша

Опитай отново, пробвай по по-добър метод – това е формулата, която съгласно съоснователя на „ Байомик “ (Biomyc) Атанас Енев води към високите достижения: „ Опитайте и вие, единствено по този начин ще разберете какъв брой е мъчно да пробваш отново и по какъв начин не е елементарно да го направиш още по-добре. Именно този метод акумулира триумфа, тъй като става все-по елементарно от един миг нататък “. Ето по какъв начин един български стартъп, минал през акселератора на Клийнтех, намира своето място на пазара с биоразградима опция на стиропора...

Компанията е основата през февруари 2018 година Този стартъп поема своя риск да работи с нов материал и да прави пробив в ниша, която досега не е съществувала. Екипът е от шестима, които намират най-точните сътрудници за всеки собствен план. Те са образец по какъв начин малко хора с добра организация на процесите може да създадат огромни неща с прелъстителен екопродукт.
В началото
„ Байомик “ има за цел да създаде в лабораторни условия подобаващ гъбен материал, с който да прави опаковки. Но стигат до кръстопът – да влагат още време и запаси в развойната активност или да стартират да продават на пазара услуга с добавена стойност, като се работи с към този момент патентован материал на задгранична компания. Избират да станат дизайн компания, която създава артикули от А до Я, като за тяхното осъществяване се доверяват на наличната екоразработка. Предлагат нишова услуга, която никой различен все още не е развил. И макар че са сред 10 и 80 пъти по-скъпи от общоприетите производства, огромни компании се насочват към тях. Клиентите им най-често са от Западна Европа и са в най-високия ценови сегмент на съответното произвеждане.
Добавената стойност
е, че материалът е екологично чист сурогат на стиропора. И е реалност, че ги търсят производители, които имат потребност от тъкмо такава нишова услуга – защото към този момент единствено те комбинират дизайн с експертно познание за гъбения материал и доста научно-техническа експертиза в лицето на биотехнолози и профилирана лаборатория, разчитат и на проф. Алберт Кръстанов - началник на катедра „ Биотехнологии “ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Това им разрешава да  поемат сложни и комплицирани задания.

На този стадий „ Байомик “ се дефинира като дизайн компания, която оказва помощ на международни компании да интегрират патентования гъбен материал в своите процеси и артикули. Този екоматериал е подобаващ освен за опаковки, само че и за елементи вътре в колата. Корейски производител на концептуален автомобил е станал техен клиент. Строителната промишленост вероятно е най-хубавото място за приложение от позиция на въздействието върху околната среда – за топло- и шумоизолация, декоративни панели, преградни стени. И към този момент работят с задгранични, само че и с български компании по такава тематика. Колкото повече артикули се създават, толкоз по-добре е те да са оптимално безвредни за околната среда.
Всяка нова технология
обаче има потребност от време, с цел да навлезе необятно на пазара, което да разреши цената ѝ да стане търпима. При пластмасата е лишило 150 години, до момента в който за време под 1 сек. да се създава артикул за стотинки. Това един ден ще стане и с гъбения материал, има вяра Атанас Енев. Според него с чудесно проектирани екологични артикули, усъвършенствани като произвеждане и цена, е по-добре да се излезе на пазара още в този момент, вместо да се чака да минат години. Изхождайки от тази идея, „ Байомик “ са основали своя усъвършенствана и стандартизирана система от гъбен материал, хартия и картон, която ще става налична за междинни и дребни компании. С тяхната иновация, даваща удобства, се отстрани потребността от дизайн и прототипиране, като изделията се вършат по стопански преференциален метод, без утежняващи разноски.

 Атанас Енев - Снимка Личен списък
С инвестиция от 80 хиляди евро
е основан програмен продукт и дизайн, той се интегрира при производителите, които работят с гъбения материал, а „ Байомик “ получава % от всяка създадена опаковка. Компанията към този момент е защитила интелектуалната благосъстоятелност на всички 25 опаковъчни решения посредством поръчки за промишлен дизайн. Засега тези екоопаковки и другите типове елементи, правени по поръчка, се употребяват най-много за артикули и произведения категория „ Лукс “.

С увеличение на мащаба пазарът ще се уголемява и цената няма да е по този начин недостъпна. На този стадий хартиените съставни елементи ще се вършат от български сътрудници, а софтуерът се интегрира при холандски производител на екоопаковки. „ Байомик “ ще дава лицензионни права на производители. И колкото повече са производителите на пазара, толкоз повече ще са техните евентуални клиенти. В България са правени проби по какъв начин гъбеният материал реагира на добавки от роза и лавандула, налични в обилие у нас. Резултатите са обнадеждаващи и такива отпадни артикули ще се включат в материала като подобрител, който обезпечава резистентност, мирис, неотстъпчивост или мекост.
Предприемачеството е умеене
което разрешава да се движиш с потребностите на пазара посредством непрекъсната оптимизация на предлагането, до момента в който се влезе в подобаващата ниша. И ето какво още споделя Атанас Енев: „ Има ли задоволително огромен проблем, който компанията да взема решение, това ще е основанието тя да се развие. Когато работиш по най-хубав метод за клиентите си и те са удовлетворени, стартират да се появяват нови и нови благоприятни условия. Така ние стигнахме до концепцията да създадем личен артикул, обвързван със системата за пакетиране и основаването на програмен продукт за дизайн. От септември 2023 година патентодържателите на технологията за произвеждане на гъбен материал я направиха отворена за всички европейски страни и Израел. Това
ще форсира развиването
и производството, защото от патентодържатели и лицензианти основателите на технологията стават производители на тази суровина. Те ще я доставят на преференциални цени в огромни количества на други производители, които ще вършат нови артикули. Патентът в международен мащаб изтича през 2027-а, което напълно ще отвори вратите повече производители свободно да основават нови артикули “.

Как „ Байомик “ може да заеме място измежду най-великите компании? Като им оказваме помощ, отвръща Атанас Енев. Организации като тяхната са гъвкави, бързи, новаторски, само че те нямат огромни бюджети и несметни запаси. Затова гледат на България като отлично място с капацитет да е новаторски хъб, който последователно да развие и своята индустриална мощност. Близо до Западна Европа, в съседство с Турция - това съгласно екипа на изобретателната българска компания е основно местонахождение, от което е време в оптималната степен да се възползваме.
Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР