Оперната певица Соня Йончева опита да осъди войната в Украйна

...
Оперната певица Соня Йончева опита да осъди войната в Украйна
Коментари Харесай

Соня Йончева опита да заеме позиция за Украйна - но без да осъжда действията на Путин

Оперната певица Соня Йончева опита да осъди войната в Украйна с коментар във Фейсбук, само че отводът й да назове Владимир Путин като извършител на военната експанзия докара до отрицателна реакция и голям брой рецензии по неин адрес.

" Аз не съм нито рускиня, нито украинка. Родена съм в България и съм славянка. Като такава съдя войната, която изправя братя и сестри - славяни - едни против други! Моята страна е изстрадала доста войни и следствията от тях. Членове на фамилията ми са умряли в тези войни, оставяйки генерации разтърсени и тъжни. Няма причина, която е задоволително значима, с цел да се убиват хора, " написа още тя. 

Йончева декларира, че " като жител на Швейцария и България " се противопоставян на войната в Украйна и се афишира за " обединени нации, мозъци, актьори по целия свят ". 

Позицията й събра хиляди реакции, само че бе посрещната и с вълна от въпроси и сериозни мнения. Повечето оттях обаче бързо биват изтрити, а създателите им - блокирани.

Видимите мнения са положително настроени към изказването на Йончева, само че остават и няколко, които повдигат тематиката за ролята на Русия:

" Не е задоволително да осъдим войната. Това бе политиката на Швейцария до през вчерашния ден и продължава да бъде тази на госпожа Анна Нетребко. Време е да осъдим господин Путин, " написа Гери ван дер Слюс - датски и швейцарски жител, женен за българка. " Той може също да е славянин, само че това не е от голяма важност. Време е и да се застане зад украинския народ. Цената може да е в никакъв случай повече да нямате осъществявания в Москва или Санкт Петербург, само че това е почтена жертва. "

Първият заместник-главен редактор на " Сега " Мария Стойкова бе измежду хората, чийто достъп до профила на Йончева бе пресечен, откакто прави забележка " славата е и отговорност ". 

" Йончева се изрече в стилистиката на конкурс за Мис Вселена. " Не съм украинка, не съм рускиня, моите прародители са воювали повече. Нека да има мир ". Г-жата не е схванала, че в този момент или си за Путин, или си срещу. Няма различен път. Дори Швейцария, чиято гражданка Йончева акцентира, че е, наруши неутралитета си. ", написа Стойкова.

" Попаднах довечера на документален филм за Хърби Хенкок, " продължава още тя. " Поднасяше в Хирошима венец на жертвите. И го изясни ясно - с помощта на будизма, разбрах, че преди всичко съм човек. И след това създател. Соня Йончева направи в Метрополитън забележителна Флория Тоска, която се бори за свободата на обичания си и отхвърля да направи договорка с мъчителя му. Каква илюзия! Соня Йончева, и Вашата работа желае темперамент! С търкане в нета не става. "

Само преди няколко дни друга оперна звезда - Дарина Такова зае безапелационна позиция против политиката на Путин и прикани да не се бърка " Путин с Пушкин ":

" Днес тези, които от години показват пропутинистка ориентировка, стопират да бъдат посланици на съветската просвета и изкуство и стават посланици на дейностите на Путин. Освен в случай че не се отрекат от тях. Войната е най-грозното нещо, на което индивидът е кадърен и тя в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай не стартира от тези, които бранят родината си, тя стартира постоянно от агресор, който желае да наложи ползите си. " съобщи тя.

Руското сопрано Анна Нетребко и тенорът Юсуф Ейвазов трябваше да анулират свои концерти заради протичащото се в Украйна и също направиха сдържан коментар по тематиката, в който дефинираха войната като " ужасна покруса ", само че не показаха виновници. В неделя " Метрополитън опера " в Ню Йорк разгласи, че прекъсва работата си с съветските актьори, които поддържат Путин или са подкрепяни от него. Дори и в новината да не бяха посочени имена, Нетребко е в челото на листата, показват от NPR.

" Многократно съм разгласила материали за Гергиев, Мацуев, Нетребко с възхита към гения им. Вчера излезе изказването на Нетребко във връзка войната. Натъжавало я, само че не можело светът да изисква от актьори и обществени персони да се месят в политиката и да се отхвърлят от родината си. Разликата е явна. Това не е просто политика, това е война. И никой не желае да се отхвърлят от родината си, а от дейностите на един боен нарушител, който въвлича родината им във война. ", разяснява ситуацията Дарина Такова.  

Поради близката връзка с Путин, Валери Гергиев също се оказа изключен от идните концерти на Виенската филхармония в Ню Йорк, а същата глоба бе наложена и на пианиста Денис Мацуев. 

През предходната година Соня Йончева завоюва наградата " Певица на годината " на влиятелните награди за класическа музика " Опус класик " - европейският еквавилент на американските награди " Грами ". Утвърдено име по международните оперни подиуми е, като е имала осъществявания в " Метрополитън опера " в Ню Йорк, " Роял Опера Хаус " в Лондон, Баварската, Берлинската и Виенската държавни опери и Операта на Париж. През 2021 простуда ѝ попречи да дебютира в Болшой спектакъл.

Ето и цялостната ѝ обява: 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР