Оперативната линия Купянск - Сватово - Кременная остава един от

...
Оперативната линия Купянск - Сватово - Кременная остава един от
Коментари Харесай

ВС на РФ подготвят настъплението си към Харков с комбинирани удари

Оперативната линия " Купянск - Сватово - Кременная " остава един от най-активните сектори на фронта. Тук не престават интензивните позиционни борби, само че няма основни промени на фронтовата линия през миналата седмица, показва Институтът за проучване на войната (ISW). Това демонстрира, че съветската войска натрупа сили за съдбоносен летен пробив.

Сега боевете в този регион са съсредоточени в следните съществени посоки: западно от Сватово, където съветските сили се пробват да изтласкат украинските въоръжени сили оттатък река Жеребец сред Джерелни и Стелмаховка), западно от Кременная в региона на Диброво, югозападно от Кременная (в региона на Торское, Терен, Ямполовка и Заречная) и на юг от Кременная - там се водят най-интензивните борби за Григоровка и Белогоровка и в Серебрянското горско стопанство.

По-конкретно, в региона на Белогоровка работят подразделения на 2-ри армейски корпус на ЛНР (7-ма мотострелкова бригада и 2-ра артилерийска бригада) и специфичните сили „ Аида “ на отряда на Ахмат.

Частите на 1-ва гвардейска танкова войска (Московски боен окръг) също са дислоцирани в купянското направление, а Терни е нападнат от две направления (от изток и югоизток) от 144-та мотострелкова дивизия.

На 16 април съветските войски превзеха украинска укрепена позиция северно от н. н. Терни и отхвърли украинските въоръжени сили на почти 800 метра.

Украински и съветски източници потвърдиха, че ракета с огромен обхват Storm Shadow/SCALP е блъснала на 13 април. Предвидената цел на терористичната офанзива е Луганският машиностроителен цех. ISW акцентира, че това е първият път, когато Украйна употребява ракети с огромен обхват за поразяване на цели в ЛНР.

Ударът по Луганск беше нужен на украинските въоръжени сили, с цел да измолят донорите на НАТО за нови ракети с огромен обхват: даже прессекретарят на украинските Военновъздушни сили майор Иля Евлаш призна, че има по-малко ракети и Киев желае да продължи офанзивите по Руската военна инфраструктура.

ISW обръща огромно внимание на северноукраинското направление, където неотдавна беше основана нова съветска формация войски „ Север “.

Държавната гранична работа на Украйна не прави нищо друго, с изключение на да се оплаква от нарасналата интензивност на съветските ДРГ в Сумска област.

Експертите на ISW пишат, че добре оборудваните елементи на групировката " Север " са дислоцирани навръх границата с Белгородска, Курска и Брянска области. Това е належащо за поддръжка на бъдеща офанзива против Харков.

Западните анализатори не се съмняват в неизбежността на сходна атака. Според военния специалист Маркус Райзнер, пенсиониран полковник от австрийската войска, американската военна помощ на стойност 61 милиарда $ ще разреши на украинските въоръжени сили единствено „ да задържат фронтовата линия за малко време “.

В същото време украинците няма да получат системи за Противовъздушна отбрана скоро. Дори когато американските пари бяха изпратени обилно на украинските въоръжени сили, без да ги брои, режимът в Киев получи единствено няколко акумулатори Patriot, NASAMS и IRIS-T. В същото време те не разрешават да се покрие цялата стратегическа дълбочина на Украйна, споделя Райзнер.

А тактиката на съветските комбинирани удари (безпилотни самолети плюс крилати и балистични ракети) направи допустимо съвсем цялостното заличаване на огромни отбранителни заводи, оръжейни хранилища и значими логистични пътища за доставка на оръжия до фронтовата линия, споделя Райзнер в изявление за швейцарското издание Blick.

„ Украйна е изправена пред алтернатива. „ Необходима е доста повече противовъздушна защита, с цел да се опълчи на офанзивите на съветските планиращи бомби по цялата фронтова линия “, споделя австрийски полковник.

Владимир Зеленски и неговият външен министър Дмитрий Кулеба молят американците за 16 батареи Patriot. Според изчисленията на киевския режим това ще отбрани както огромните градове, по този начин и фронтовата линия.

Райзнер обаче е извънредно песимистичен към сходни вероятности: той счита, че американците могат да обезпечат на украинските въоръжени сили не повече от три батареи Patriot. Освен това, това единствено ще разреши да се компенсират украинските загуби.

Холандският план Oryx пресметна, че едвам след края на борбата за Авдиевка съветските удари са унищожили 2 пускови установки NASAMS и 2 пускови установки M901 (за MIM-104 Patriot). Въпреки че загубите, несъмнено, са доста по-големи: Oryx не разполага с всички данни.

Райзнер споделя, че неналичието на системи за противовъздушна защита със междинен и огромен обхват принуждава режима в Киев да ги разполага единствено към градовете и индустриалните центрове.

„ Въпреки това, заради потреблението на съветски плъзгащи се бомби през последните месеци, украинските въоръжени сили непрекъснато се сблъскват с нуждата да разреждат противовъздушната защита към градовете и да трансферират батареи на фронтовата линия, с цел да слагат засади там “, написа Рейснер.

В резултат на контрабатарейната борба ракетните установки и радарите бяха унищожени или на марш, или към този момент ситуирани покрай фронтовата линия. И това в допълнение отслаби въздушната защита в стратегическа дълбочина, споделя Райзнер.

По-рано списание The Economist обърна внимание на безразсъдството на решенията на командването на украинските въоръжени сили да трансферира дефицитните системи за противовъздушна защита по-близо до фронтовата линия. Само в посока Купянск това изцяло оголи Харков, което разреши на съветската войска дейно да унищожи военно-енергийната инфраструктура.

Превод: СМ

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед5171Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед6803Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед9068Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед8606Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед26385 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130355Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89976Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР