ООН заяви, че след три месеца на непрестанни израелски атаки

...
ООН заяви, че след три месеца на непрестанни израелски атаки
Коментари Харесай

ООН: Положението на цивилните в Газа става все по-тежко

ООН съобщи, че след три месеца на непрестанни израелски офанзиви в линията Газа цивилното население в палестинския анклав изпада във все по-тежко състояние, съобщи ДПА, представени от Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1364
" Три месеца след ужасяващите офанзиви от 7 октомври Газа се трансформира в място на гибел и обезсърчение ", съобщи в петък Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси. Бомбардирани са даже и региони, в които цивилното население се е преместило по искане на Израел. Медицинските заведения също са " безмилостно атакувани ", сподели той. 

Израелската войска нееднократно е провеждала интервенции в и към лечебните заведения в отцепения крайбрежен регион, обвинявайки палестинската ислямистка организация " Хамас ", че ги употребява непозволено за терористични цели. Малкото лечебни заведения, които към момента действат отчасти, са претъпкани от обезверени хора, търсещи протекция, сподели още Грифитс.   " Разгръща се злополука за публичното здраве ", предизвести заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации.

" Инфекциозните заболявания се популяризират в претъпканите убежища... Всеки ден към 180 палестински дами раждат в тези безредно условия. Хората са застрашени от най-високата степен на продоволствена неустановеност, записана в миналото. Гладът дебне зад ъгъла. Няма храна. Няма вода. Няма учебно заведение. Нищо друго с изключение на ужасяващите звуци на войната, ден след ден ", продължи Грифитс.  По думите му линията Газа просто е станала " необитаема ". 

Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) през вчерашния ден предизвести, че недохранването и заболяванията основават гибелен цикъл, който заплашва над 1,1 млн. деца и младежи в обсадения палестински анклав. 

Според изследване на УНИЦЕФ, извършено на 26 декември, общо 90% от 1,1 млн. деца и младежи в региона не получават всички хранителни субстанции, от които се нуждаят. " Децата в линията Газа са изправени пред смъртоносна тройна опасност за живота си, защото случаите на болести се усилват, храненето внезапно понижава, а ескалацията на военните дейности наближава четиринадесетата си седмица ", се споделя в изказване на Детския фонд на Организация на обединените нации.

  " Децата в Газа живеят в призрачен сън, който става все по-страшен с всеки минал ден ", сподели Катрин Ръсел, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

В изказването на организацията се показва, че случаите на диария при деца под 5-годишна възраст са се нараснали от 48 000 на 71 000 единствено за една седмица, считано от 17 декември, което се равнява на 3200 нови случая на диария дневно.

Освен това разселените деца и техните фамилии не могат да поддържат нужните хигиенични условия за попречване на заболявания заради тревожната липса на безвредна вода и канализация, а продължителната диария излага децата на висок риск от гибел.

" Бъдещето на още хиляди деца в Газа виси на косъм. Светът не може да стои и да гледа. Насилието и страданията на децата би трябвало да спрат ", акцентира Ръсел.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР