ООН удовлетвори официалното искане на Турция за промяна на изписването

...
ООН удовлетвори официалното искане на Турция за промяна на изписването
Коментари Харесай

ООН одобри новото име на Турция – Türkiye

ООН удовлетвори формалното искане на Турция за смяна на изписването на името на страната на непознати езици на Türkiye (Тюркие), разяснява пред сътрудник на Анадолската организация Стефан Дюжарик, представител на Генералния секретар на Организация на обединените нации. По думите му генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е получил съобщение от турския външен министър за преименуването, а смяната в името на страната ще влезе в действие от момента на приемане на писмото.

Така оттук насетне името Türkiye (Тюркие) ще се употребява във всички интернационалните конгреси и в публични документи, където преди са били употребявани разнообразни етноними (Turkey, Turkei, Turquie и др.). Турският външен министър Мевлют Чавушоглу написа в „Туитър“, че нововъведението е признато като част от стъпките на Анкара, ориентирани към издигане на престижа на страната на интернационалната сцена.

„Процесът, който започнахме под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган за издигане на престижа на марката на страната ни, е към своя край. С писмото, което изпратих до Генералния секретар на Организация на обединените нации, ние записваме името на нашата страна на непознати езици в Организация на обединените нации като „Türkiye“. Нека това бъде положително за нас!“, написа първият посланик на Турция.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР