ООН даде старт на компютърна програма, чиято цел е залавянето

...
ООН даде старт на компютърна програма, чиято цел е залавянето
Коментари Харесай

Компютърна програма ще следи и спира пътувания на терористи

ООН даде старт на компютърна стратегия, чиято цел е залавянето на задгранични терористи, когато прекосяват интернационалните граници.

Новият програмен продукт, основан на стратегия, подарена от Холандия, би трябвало да помогне на страните да разкриват, предотвратяват, проверяват и осъждат терористични набези, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Програмата за възпрепятстване на пътуванията на терористи би трябвало да помогне на страните да обменят информация за справяне с " огромната транснационална опасност " от бойци, завръщащи се вкъщи или преместващи се след провалянето на групировката " Ислямска страна " (ИД), оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Близо 40 000 души от повече от 110 страни са пътували до Сирия и Ирак, с цел да се причислят към терористичните групировки, по данни на Организация на обединените нации.  " Много от тях са добре подготвени и могат да извършат бъдещи терористични офанзиви. Други се надяват да радикализират и да привлекат нови почитатели за идеята си ", сподели Гутериш при стартирането на програмата в Ню Йорк.  " Разкриването и възпирането на тези терористи и други рискови нарушители преди да извършат офанзива е значим приоритет за интернационалната общественост ", добави генералният секретар на Организация на обединените нации.

Основното предопределение на програмата, наречена ГоуТравел (goTravel), е да оказва помощ на страни, които сега не разполагат с механически средства, с цел да наблюдават обвинени за тероризъм, да проучват бързо данните на пасажерите, да разпознават заканите, и да предават информацията на съответната страна или организация, да вземем за пример, на Интерпол.

Страните от Европейския съюз и групата за шерване на разследваща информация " Пет очи " /Австралия, Канада, Нова Зеландия, Англия и САЩ/, към този момент са въвели стратегии за продан на информация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР